Hlavní obsah

Tři dny v práci, dva dny doma. Firmy se chystají na nový model

Jak se v pandemii proměnil pracovní prostor? Rozhovor s Tomášem Pfeiferem, architektem a kreativním ředitelem firmy Tétris.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Po roce pandemie mizí velké zasedací místnosti, jídelny rozdělily přepážky. „Openspace ale rozhodně zůstane,“ říká pro SZ Byznys Tomáš Pfeifer, architekt a kreativní ředitel firmy Tétris.

Článek

Firmy se intenzivně připravují na návrat zaměstnanců do kanceláří a celou Evropou, a nejen zde, proběhla vlna renovací a rekonstrukcí. Některé společnosti k tomu využily už minulý rok, jiné pracují na úpravách prostoru právě teď.

Plány mají však většinou podobné – mizí velké setkávací prostory a přibývají takzvaná hybridní pracovní místa. Jde o prostor v kanceláři, který je technicky vybaven tak, aby bylo možné se kdykoli propojit s kolegy formou videokonference.

„Firmy přemýšlejí o tom, jestli je potřeba držet pro každého pracovní stoly nebo jít cestou sdílených míst. Myslím si, že do budoucna open space (velký otevřený prostor v kancelářích, v němž pracuje řada lidí, pozn. red.) určitě zůstane, jde o optimální využití prostoru. Co se však jistě změní, že open space bude více dělený,“ popsal pro SZ Byznys architekt Tomáš Pfeifer, kreativní ředitel Tétris pro Evropu, Blízký východ a Afriku.

Tomáš Pfeifer

– Architekt a kreativní ředitel architektonicko-stavební společnosti Tétris v regionu EMEA (Evropa, Blízký východ, Afrika).

– Vede tým architektů a designérů, kteří navrhují interiéry kanceláří, obchodů a hotelů.

– V minulosti pracoval například pro společnost Škoda Auto, kde měl na starosti vývoj a implementaci konceptu prodejních míst a zároveň start-up výroby.

Firmy teď chtějí znát důležité číslo, kolik zaměstnanců se vrátí do práce z kanceláře. I konzervativní zaměstnavatelé, například banky, pracují s modelem částečné práce z domova.

„Většina firem teď hodně pracuje s koeficientem dva dny doma, kdy se budou potkávat virtuálně, tři dny v práci. Samozřejmě jde o všeobecný pohled na tu věc. Teprve čas nám ukáže, jestli i konzervativní firmy budou schopny takto fungovat,“ dodal Pfeifer.

Budou nové interiéry dražší? Jakou roli hraje současný trend udržitelnosti? A jaký je zásadní rozdíl mezi českou a německou kanceláří? Odpovědi Tomáše Pfeifera najdete ve videu v úvodu.

Reklama

Doporučované