Hlavní obsah

Trpíte kvůli karanténě psychickými potížemi? Volejte 1212!

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Omezení pohybu, nutnost nosit roušku, strach z nákazy či obavy o blízké. To jsou stresové situace, na které nebyl nikdo připraven. Není divu, že se to podepisuje i na naší psychice. Kdo vám v takovou chvíli pomůže?

Článek

Stále víc lidí přiznává, že je současná situace kolem šíření onemocnění COVID-19 trápí. Ze všech stran se valí zprávy o počtu nakažených, zemřelých, přidávají se různé fámy a konspirační teorie, které na klidu rozhodně nepřidají. Výsledkem je stres, strach, pocit beznaděje nebo zoufalství. Žít ale dlouhodobě pod takovým psychickým tlakem není zdravé – může to dokonce i oslabit vaši imunitu a to rozhodně nemůžete potřebovat. Proto je dobré dát na rady odborníků, a když to nepomůže, vyhledat pomoc.

Kde hledat uklidnění?

Lidskou psychiku nejvíc rozhodí strach a nejistota. A právě takové pocity můžete mít při sledování různých fám a nepodložených informací, které se o viru šíří. Odborníci radí, abyste nesledovali všechno, co se kde objeví, ale vybrali si jen ty zdroje, od kterých se dozvíte důvěryhodná a prověřená fakta. Mezi takové zdroje patří například Státní zdravotní ústav, hygienické stanice, Ministerstvo zdravotnictví, Světová zdravotnická organizace, Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí či Stopcovid.cz. Právě z těchto institucí přicházejí i rady, jak se vyrovnat s několika následujícími situacemi.

Jak zvládat domácí karanténu?

Někteří lidé se v domácí karanténě cítí jako v kleci a velmi těžce nesou omezení pohybu, nemožnost se setkávat s rodinou nebo přáteli. Co v takové situaci dělat? Odborníci radí, abyste využili každou možnost, jak udržovat kontakty s rodinou, přáteli nebo kolegy z práce. Volejte si pravidelně, využijte internet a sociální sítě.

I když jste doma, dodržujte obvyklý denní rytmus. Nastavte si budík a vstávejte v obvyklou dobu, nezapomínejte na pohyb a procvičujte i svůj mozek – na internetu najdete spoustu ukázek, ale třeba i online lekcí, které vám s tím pomohou. Dopřejte si kvalitní stravu, nezapomínejte dostatečně pít.

Dohlédněte na to, aby se podobně chovali i další členové vaší rodiny – hlavně děti a senioři.

Jak se vyrovnat s tím, že je můj test pozitivní?

Po prokázání nákazy koronavirem mnoho lidí propadne strachu a panice. Začnou se bát o své zdraví i život, o rodinu i ty z okolí, se kterými přišli do kontaktu. Někdo musí řešit i riziko ztráty výdělku nebo zaměstnání… Není divu, že potřebují o své situaci s někým mluvit, na spoustu věcí se zeptat. Ideálně samozřejmě odborníka, který umí nejen vyslechnout, ale i pomoci nebo poradit, kde pomoc hledat.

Linka psychické pomoci 1212

Pro všechny, kteří mají vážnější psychické problémy, pro ty, již potřebují pomoc a radu zdravotníka, zřídilo Ministerstvo zdravotnictví bezplatnou Linku psychické pomoci, ta funguje na čísle 1212, a to s předvolbou 5. Od 7 do půlnoci jsou na ní pro vás připraveni zdravotničtí interventi a psychologové Systému psychosociální intervenční služby (SPIS), vycvičení pro komunikaci s lidmi zasaženými psychicky nadlimitní situací. „Linku jsme zřídili hlavně proto, aby poskytla volajícímu v obtížné situaci podpůrný rozhovor s odborníkem, který mu případně nabídne další možnosti pomoci,“ vysvětluje smysl linky první psychické pomoci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Za prvních pět dní se na linku dovolalo přes 700 lidí. Odborníci na lince volajícím dle potřeby poskytnou první psychologickou pomoc nebo mohou doporučit i intenzivnější podporu a doporučit vhodnou specializovanou péči podle obtíží.

Nejčastěji volají lidé, kteří trpí obavami z onemocnění, se strachem o své blízké, o budoucnost. Dále ti, kteří špatně nesou karanténní opatření, především osamělí lidé staršího věku. Poradit chtějí se svým zdravotním stavem, užíváním léků a podobně. Operátoři intervenční linky na část dotazů mohou odpovědět, protože jsou zdravotními pracovníky, a zbytek přepojují nebo odkazují na jiné linky či služby.

Linka pro pracovníky ve zdravotnictví

Současná situace spojená s onemocněním COVID-19 je velmi náročná i pro zdravotníky. Stejně jako ostatní lidé mohou mít i pracovníci ve zdravotnictví obavy o zdraví svých blízkých, vnímat frustraci z nemožnosti postarat se o potřeby vlastních partnerů, dětí či rodičů. U toho ale musí zvládat ještě péči o pacienty, která je nejen fyzicky namáhavá, ale přináší i duševně náročné momenty a krizové situace. Právě proto zřídilo Ministerstvo zdravotnictví linku i pro ně. Zdravotničtí peeři a psychologové jsou připraveni svým kolegům, pracovníkům ve zdravotnictví, pomoci nonstop. Linka je anonymní a hovory nejsou monitorovány. Více v článku Ministerstva zdravotnictví na stránkách ke koronaviru.

Linku kolegiální podpory mohou kontaktovat pracovníci ve zdravotnictví, na něž doléhá aktuální krizová situace. Nemusí to být jen zdravotní sestry a lékaři, pomoc na ní najdou i záchranáři, operátoři tísňových linek či farmaceuti. „Jsou to právě zdravotníci, kteří jsou nyní v první linii. Ošetřují pacienty s infekcí, tudíž je u nich zvýšené riziko vlastní nákazy, starají se o velké množství nemocných, pracují přesčas a s nutností rychlé reakce a adaptace na změny v pracovním režimu. Je na ně kladena velká zodpovědnost a tlak. Děkuji jim z celého srdce za jejich odvahu a empatii, se kterou ke své práci přistupují, bez nich bychom to nezvládli a právě jim vděčíme za mnohé. Linka kolegiální podpory je tady pro ně, v nepřetržitém provozu,“ uvádí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.