Hlavní obsah

Trump hrozí evangelikálům Antifou, pokud nezvítězí republikáni

Reklama

Trump se snaží získat klíčovou podporu evangelikálních duchovních. Chce, aby na kázáních přesvědčili věřící k volební účasti. Prohra by podle něj znamenala, že „ztratí vše, čeho dosáhli“.

Článek

Prezident Spojených států amerických Donald Trump se před letošními volbami snaží získat podporu ze strany evangelikálních církví. Na schůzce s jejich čelnými představiteli, která proběhla za zavřenými dveřmi, se jim tak pokusil vylíčit, jaké důsledky by měla prohra Republikánské strany v letošních podzimních volbách.

Pokud nezvítězí republikáni, bude to znamenat rychlou a agresivní změnu, která bude „začátkem konce“ všeho, o co evangelikálové v zemi usilují. Pohrozil také možným násilím ze strany politické levice, a to především hnutí Antifa. Vyplývá to z nahrávky, kterou získal deník The New York Times.

„Volby 6. listopadu budou z velké části referendem nejen o mně, ale také o vašem náboženství, o svobodě projevu a prvním dodatku (americké ústavy),“ sdělil údajně Trump přítomným pastorům.

Trump líčil duchovním budocnost v temnějších barvách, než tak doposud činil při svých veřejných vystoupeních. V nich podle CNN vystupoval sebevědomě a možné vítězství opozičních demokratů spíše podceňoval.

Před evangelikálními kněžími, jejichž podpoře se doposud těší navzdory nařčením v sexuálních aférách, však hovořil o možném násilí levicových radikálů. „Nejde o to, co se nám líbí a co ne. Oni zvrátí všechno, co jsme dokázali, a udělají to rychle a násilně. Když se podíváte na Antifu, jsou to násilní lidé,“ řekl Trump.

Trump už podle CNN několikrát úspěšně použil Antifu jako efektivní nástroj k mobilizaci pravice. Asociace držitelů zbraní (NRA) například využila záběry z některých nepokojů vyvolaných Antifou k diskreditaci celého levého spektra, uvádí americká stanice.

Trump také loni spojoval Antifu s násilným vyústěním protestů ve městě Charlottesville. Při něm zemřela jedna levicová aktivistka, když krajně pravicový radikál najel do davu demonstrantů. Dalších 19 lidí utrpělo zranění.

Vánoce v ohrožení

Podpora evangelikálů je v nadcházejících volbách pro Trumpa klíčová. K tomuto vyznání se v USA hlásí více než čtvrtina obyvatel. Donald Trump proto duchovní vyzval k tomu, aby na věřící apelovali, přiměli je k volební účasti a podpořili republikány. To jim mimochodem umožňuje Trumpovo zmírnění zákonů ohledně financování církví.

Za jeho předchůdce Baracka Obamy hrozilo, že otevřená podpora některých politických kandidátů mohla vyústit v ukončení daňových úlev pro danou církev.

„Jedny volby vás dělí od ztráty všeho, co jste získali. Jedna maličkost: Veselé Vánoce, co? Nemohli byste už říct ‚veselé Vánoce‘,“ uvedl Trump. Opět se tak vrátil k jednomu ze svých volebních témat. Tehdy kritizoval mimo jiné řetězec Starbucks za to, že na svých kelímcích místo přání „Veselé Vánoce“ psal „Šťastné svátky“.

Americká pravice viní liberály z toho, že takto popírají tradiční křesťanské hodnoty v zemi. Přání „Merry Christmas“ totiž v názvu nese jméno Ježíše Krista. Trump tento případ líčil jako důkaz snahy liberálů potlačit křesťanství ve prospěch jiných náboženství.

Reklama

Doporučované