Hlavní obsah

Trump předčasně zveřejnil záznam rozhovoru s televizí CBS

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Bílý dům zveřejnil nesestříhaný záznam interview mezi prezidentem Donaldem Trumpem a reportérkou pořadu 60 Minutes (60 minut) Lesley Stahlovou, z něhož Trump při natáčení předčasně odešel kvůli údajné zaujatosti novinářky.

Článek

Novinářce Bílý dům pohrozil blíže nespecifikovanou odvetou. Podle agentury Reuters tím prezidentská kancelář porušila dohodu s televizí CBS, podle níž měl rozhovor vyjít až o víkendu v rámci zvláštního předvolebního dílu, v němž bude také interview s demokratickým kandidátem Joem Bidenem.

„Podívejte se na tu zaujatost, nenávist a drzost, kterou předvádí (pořad) 60 minut a CBS,“ napsal Trump na Twitteru. Dodal přitom, že moderátorka dnešní (páteční SELČ) druhé a poslední předvolební debaty s Bidenem Kristen Welkerová bude „daleko horší“.

Trump sdílel v příspěvku odkaz na video, v němž je pouze jeden záběr na prezidenta. V záznamu jsou však slyšet otázky moderátorky a občas i dalších lidí v místnosti.

Dlouholetá novinářka Stahlová některé z Trumpových odpovědí například ohledně systému zdravotního pojištění či pandemie covidu-19 odmítla, nebo je označila za nepravdivé. Prezident se zdál být takovým přístupem stále více rozladěný a od začátku se novinářky opakovaně ptal, zda by podobné dotazy pokládala i jeho volebnímu sokovi Bidenovi.

Stahlová následně při rozpravě s viceprezidentem Mikem Pencem vyčítá jemu a Trumpovi, že pořad 60 minut urazili, protože neodpovídali na otázky a pouze přednášeli připravené předvolební projevy, které lze slyšet na jejich předvolebních mítincích. Poznamenala rovněž, že ji štve, jakým způsobem se rozhovory vyvinuly. „Lesley, oceňuji projev, který jsi právě přednesla,“ řekl novinářce Pence. „Ale odpověděl jsem na všechny tvoje otázky. A mluvil jsem o věcech, které Američany zajímají,“ dodal.

Reportérka se střetla s Trumpem například poté, co prezident opakoval tvrzení ohledně údajných zločinů bývalého prezidenta Baracka Obamy a jeho tehdejšího viceprezidenta Bidena. „Tohle je ‚60 minut‘, nemůžeme vysílat věci, které nedokážeme ověřit,“ řekla prezidentovi Stahlová. Trump však nadále kritizoval tradiční média, která podle něj nevěnují údajným Bidenovým a Obamovým kauzám pozornost. „Lesley, teď se znevažujete,“ poznamenal prezident, který nedlouho poté z rozhovoru předčasně odešel.

Společnost CBS News, která 60 minut vysílá, kritizovala „bezprecedentní rozhodnutí“ Bílého domu neřídit se předchozí dohodou, že záběry nezveřejní. Dodala přitom, že to pořad neodradí od „poskytování úplného a férového zpravodajství zasazeného do kontextu, jehož se prezidenti účastnili po desetiletí“. Pořad i s interview kanál odvysílá podle původního plánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované