Hlavní obsah

Trump trhá listiny určené k archivaci, úředníci je musejí lepit dohromady

Donald Trump má ve zvyku trhat dokumenty. Bílý dům je ale musí archivovat.Video: AP, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Donald Trump zanesl do Bílého domu netypický zvyk. Trhá listiny, včetně těch oficiálních, se kterými přijde do kontaktu. Bílý dům je však musí archivovat. Někteří úředníci tak museli opakovaně lepit zničené dokumenty zpátky do původní podoby.

Článek

Nejméně dva úředníci trávili pracovní hodiny v Bílém domě činností, se kterou se podle svých slov do té doby nesetkali. Lepicí páskou museli dávat dohromady listiny, které roztrhal prezident Donald Trump. Informuje o tom server Politico.

Podle pracovníků Bílého domu americký prezident trhá veškeré papíry, které mu projdou pod rukama. Od osobních poznámek na stránkách novin až po úřední listiny. Ze zákona však musí být většina listin, se kterými přijde prezident do kontaktu, archivována.

„Bylo to jako puzzle. Dostali jsme průhlednou lepicí pásku, hledali jsme kusy papírů, lepili je dohromady a předali nadřízenému,“ uvedl pro Politico Solomon Lartey. Podle muže s více než třicetiletou praxí v pozici pracovníka Bílého domu Trump některé papíry přepůlil, jiné ale roztrhal na stovky malých částí. „Přinesl jsem mu papír od senátora Schumera a on ho roztrhal. Nic šílenějšího jsem nikdy neviděl,“ dodal.

O svou zkušenost se se serverem Politico podělil také jeho kolega Reginald Young. Podle svých slov se za dvacet let práce pro americkou vládu s něčím podobným nesetkal. „Koukal jsem na nadřízeného a říkám: Myslíte to vážně? Bereme víc než 60 tisíc dolarů za rok, máme na práci důležitější věci,“ řekl. „Připadalo mi to jako nejpodřadnější úkol, který může člověk dostat, aniž by měl jít vynést koš,“ dodal.

Podle Larteyho byl na lepení roztrhaných dokumentů určen několikačlenný tým. Jeho součástí byl do letošního jara, kdy byli společně s Youngem podle svých slov nečekaně propuštěni. Lartey pro Politico řekl, že se svým kolegou museli odevzdat zaměstnanecký průkaz a z areálu je bez dalšího vysvětlení vyvedli agenti tajné služby.

Reklama

Související témata:

Doporučované