Hlavní obsah

Trump vyhlásí stav nouze kvůli epidemii předávkování drogami

Následkem předávkování zemře v USA průměrně 142 osob denně (video: Reuters). Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Šerifové oblastí, kde je situace kritická, Trumpův krok vítají. Měl ale prý přijít mnohem dříve.

Článek

Trump nejprve v úterý během své pracovní dovolené v New Jersey prohlásil, že stav nouze zatím není nutný a že administrativa by podle jeho dřívějších slov mohla do boje s drogovou epidemií nasadit potřebné zdroje i bez jeho vyhlášení. Komise pro boj s drogami v čele s guvernérem státu New Jersey Chrisem Christiem ale na amerického prezidenta v posledních dnech naléhala, aby přeci jen stav nouze vyhlásil.

„Drogová krize je naléhavá, což právě teď oznamuji oficiálně,“ konstatoval prezident. „Je to vážný problém, jaký jsme dosud neměli,“ dodal. Při úterním projevu na stejné téma řekl, že země bude s touto smrtící epidemií bojovat a Spojené státy zvítězí. „Nemáme jinou možnost,“ konstatoval.

Státy a obce, které se budou nacházet v zóně ohrožení, budou moci získat peníze z federálních fondů, stejně jako je tomu v případě tornád či jiných živelních pohrom. O vytvoření takových zón rozhodne Bílý dům. Uvolněné prostředky budou moci být využity při léčbě drogově závislých nebo při nákupu léků potřebných v případě předávkování.

Právě kvůli možnosti navýšení prostředků pro boj s drogami tento krok chválí šerifové kritických oblastí, které jsou například na Floridě. Podle mnohých obyvatel ale snaha o boj s drogami přichází s až příliš velkým zpožděním.

Množství úmrtí na následky předávkování se loni v USA zvýšilo a dosáhlo víc než 60 000 případů. Rok předtím bylo zaznamenáno 52 500 úmrtí. Denně pak podle nejnovějších čísel listu The Washington Post zemře vlivem drog až 142 osob. Během každých tří týdnů si tak závislost na drogách vyžádá tolik obětí, jako teroristické útoky z 11. září 2001.

Reklama

Související témata:

Doporučované