Hlavní obsah

Trump vzkázal Kimovi: KLDR není rájem, jaký si představoval váš dědeček. Je to peklo

Donald Trump ve svém projevu v jihokorejském parlamentu ostře kritizoval KLDRVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump ve svém proslovu na návštěvě Jižní Koreje varoval KLDR, že nemá podceňovat Spojené státy a vzkázal Kim Čong-unovi, že lidé v Severní Koreji trpí. Dnes šéf Bílého domu přiletěl na dvoudenní návštěvu Číny. Chce přesvědčit Peking, aby vyvíjel větší tlak na KLDR a přiměl ji tím ukončit její raketové a jaderné zbrojní programy.

Článek

Před odletem do Číny ukončil Trump svou 24hodinovou návštěvu Jižní Koreje kritickým proslovem vůči KLDR. „Nedovolíme, aby byla americká města ohrožena zničením. Nenecháme se zastrašit,“ řekl podle agentury Reuters šéf Bílého domu v projevu před jihokorejskými poslanci.

Pchjongjangu vzkázal, že svět nebude dále tolerovat výhrůžky „ničemného režimu“, který hrozí jadernými zbraněmi.

Trump zvolil ostrá slova den poté, co zmírnil svou rétoriku a KLDR vedle varování před možností použití vojenské síly vyzval, aby její vedení zasedlo k jednacímu stolu a uzavřelo dohodu, která by jadernou krizi na Korejském poloostrově ukončila.

Kromě jaderné hrozby se Trump vyjádřil i k žalostné životní úrovni severokorejských občanů. Svůj vzkaz adresoval přímo Kimovi. „Vaše zbraně vám nezajistí bezpečí, přináší režimu vážné nebezpečí. Každý krok, který uděláte na této temné stezce, zvyšuje nebezpečí, jemuž čelíte. Severní Korea není rájem, který si představoval váš dědeček, je to peklo, jež si žádný člověk nezaslouží,“ řekl Trump a dodal, že občané v KLDR uplácí státní úředníky, aby se mohli dostat do zahraničí jako otroci. „Lidé budou raději otroky, než aby žili v Severní Koreji,“ řekl.

Návštěvu demilitarizované zóny překazilo počasí

Ještě před projevem v parlamentu chtěl Trump neočekávaně zavítat do demilitarizované zóny na hranicích s KLDR, což předtím Washington do oficiálního plánu nezahrnul. Návštěva, kterou by patrně velmi kriticky vnímalo severokorejské vedení, se však nakonec neuskutečnila, neboť hustá mlha nedovolila prezidentovu letadlu v místě přistát.

Trump projevem ukončil svou 24hodinovou návštěvu Jižní Koreje a zamířil do Pekingu, kde se setká s prezidentem Si Ťin-pchingem. Již během návštěvy Jižní Koreje vyzdvihl roli Číny v řešení situace kolem KLDR a podle amerických diplomatů hodlá Peking přesvědčovat k ještě aktivnějšímu přístupu. Potom se v rámci návštěvy asijských států americká hlava státu vydá do Vietnamu a na Filipíny.

Trumpovu asijskou misi zhodnotil v rozhovoru reportér Seznam Zpráv a amerikanista Martin Jonáš:

Rozhovor s Martinem Jonášem o Donaldu Trumpovi a jeho návštěvě Asie.Video: Lukáš Marek

Reklama

Související témata:

Doporučované