Hlavní obsah

Trutnov má přes dvě stovky ptačích a netopýřích budek

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Trutnov rozšířil množství ptačích a netopýřích budek na svém území. Jsou jich už přes dvě stovky. V lednu jich technické služby na stromy osadily dalších 140.

Článek

V první etapě zaměstnanci služeb instalovali na stromy 67 budek pro sýkorky. Až na šest z nich je ptáci zabydleli. V druhé etapě přibyly špačníky, netopýrníky a další sýkorníky.

„Z výsledku jsme měli velkou radost, protože v jiných městech bývá úspěšnost takových projektů nižší než padesát procent,“ řekla vedoucí odboru životního prostředí Vendula Kasperová.

Technické služby proto vytipovaly další lokality a umístily tam budky pro další druhy ptáků i netopýry. „Chceme, aby v Trutnově hnízdily rozmanité druhy ptactva, toto je jeden ze způsobů, jak jim pomoci. Netopýři jsou také nedílnou součástí trutnovské fauny a netopýrníky jim nabízí úkryt před možnými predátory,“ uvedla vedoucí střediska veřejné zeleně technických služeb Jitka Metelková.

Nové budky za 91 000 korun jsou v ulicích Benešova, Národní, Palackého, na sídlišti Zelená Louka, na stromořadí podél cyklostezky na Horní a Dolní promenádě a v letním areálu na Bojišti.

„Velkým překvapením pro nás byl výskyt unikátního ptačího druhu, a to skorce vodního. Nechali jsme proto nainstalovat i pět polobudek pro tento vodní druh. Ty se speciálně umisťují pod mostní konstrukce,“ řekla Kasperová.

Reklama

Doporučované