Hlavní obsah

Kvůli dopadům covidu v Praze zdraží voda

Nedostatek turistů způsobil propad fakturací společnosti Pražské vodovody a kanalizace.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus a s ním spojený nedostatek turistů výrazně snížil spotřebu vody v hlavním městě. Fixní náklady spojené s vodným a stočným se tak musejí rozpočítat na menší objem kubíků a to cenu vyžene nahoru.

Článek

„Pandemie se výrazně projevila ve spotřebě vody, protože z Prahy zmizeli ze dne na den turisté. My v letošním roce odhadujeme pokles ve fakturaci zhruba o 300 milionů korun. Nepočítáme s tím, že by se to mělo během příštího roku vrátit do normálu,“ řekl Seznam Zprávám Petr Mrkos, generální ředitel společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK).

Firma na vzniklou ztrátu musí reagovat, a menší množství spotřebované vody se tak projeví na ceně vodného a stočného. I při menší spotřebě totiž zůstávají náklady spojené s výrobou a distribucí pitné vody, čištěním odpadních vod nebo nájemném za síť zhruba stejné.

„Praha je velice specifická – velkou část fixních nákladů platí za Pražany turisté. Tím, že budou kalkulační objemy nižší, náklady se rozpočítají na menší objem kubíků,“ dodává Mrkos s tím, že PVK má 80 procent nákladů fixních a variabilních je pouze 20 procent.

Jak moc vodné a stočné Pražanům zdraží, je otázka. Záležet totiž bude i na tom, jak se společnost dohodne na nájemném s hlavním městem. „Byli bychom rádi, kdyby zdražení nepřesáhlo šest procent,“ dodává Mrkos

V tuto chvíli stojí v hlavním městě tisíc litrů vody 94,09 koruny – včetně desetiprocentního DPH. To zhruba odpovídá republikovému průměru. Cenu za vodu v Praze přitom nezměnil ani květnový pokles daně o pět procent. Firma tehdy avizovala, že tyto finanční prostředky zamíří především na investice do vodohospodářského majetku.

Infrastruktura je totiž zastaralá a ročně jen na opravy míří víc než miliarda korun. Pražská vodohospodárenská společnost, stoprocentně vlastněná Prahou, která se o vodovodní síť v hlavním městě stará, pak ročně - právě z nájemného - pošle 2,5 miliardy korun na investice.

Pražské vodovody a kanalizace jsou od roku 2002 součástí společnosti Veolia. Ta tehdy za stoprocentní podíl ve firmě zaplatila téměř sedm miliard korun.

Reklama

Doporučované