Hlavní obsah

U Kypru ztroskotala loď s migranty, desítky lidí se utopily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Turecká pobřežní hlídka.

Reklama

Loď se 150 migranty ztroskotala blízko turecké části Kypru. 19 lidí zahynulo, dalších 26 se pohřešuje. Po dalších možných přeživších pátrá severokyperská a turecká pobřežní stráž a pomáhají i obchodní lodě.

Článek

U pobřeží Severního Kypru ztroskotala loď s asi 150 migranty na palubě; 19 lidí zahynulo a zhruba 26 osob se pohřešuje, 105 pasažérů bylo zatím zachráněno. Zachránění byli letecky přepraveni do nemocnice v přístavním městě Mersin. Jeden těžce zraněný je ošetřován na Kypru.

Po dalších možných přeživších pátrá severokyperská a turecká pobřežní stráž a pomáhají i obchodní lodě. Plavidlo s migranty zaznamenala loď plující pod panamskou vlajkou asi 25 námořních mil od turecké Antalyi a upozornila na něj tureckou pobřežní stráž. Nejmenovaný zdroj citovaný agenturou AP uvedl, že loď ztroskotala asi 48 kilometrů od poloostrova Karpas v turecké části ostrova. Podle tohoto zdroje bylo na palubě 147-150 lidí a pátrá se teď po 25 až 30 z nich. Zdroj nepotvrdil, zda všichni pasažéři byli migranti.

Odkud migranti pocházeli a kam měli namířeno, není zatím jasné.

V roce 2015 bylo Turecko jednou z hlavních tranzitních zemí, přes kterou se více než milion migrantů vydal na nebezpečnou plavbu do Evropy. Mnoho z nich prchalo před konfliktem a chudobou na Blízkém východě a v Africe.

Dohoda mezi Tureckem a EU z roku 2016, uzavřená po utonutí tisíců migrantů plavících se z Turecka k řeckým ostrovům, počty příchozích migrantů dramaticky snížila.

Od letošního ledna do května podle turecké pobřežní stráže utonulo 26 migrantů, kteří se snažili doplavit z Turecka do Evropy. Loni se podle OSN doplavilo přes Středozemní moře do Evropy 172 301 migrantů, předloni jich bylo 362 753 a v roce 2015 to bylo 1 015 078.

Reklama

Doporučované