Hlavní obsah

Uber je znovu u soudu. Čelí obvinění z úniku dat milionů uživatelů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Ze společnosti Uber unikla data milionů uživatelů a dostala se do rukou hackerů. Dopravce únik dat tajil, a dokonce s hackery podepsal smlouvu o mlčenlivosti. Nyní se firma podílí na vyšetřování incidentu.

Článek

Bývalý bezpečnostní ředitel společnosti Uber Joe Sullivan byl obviněn z pokusu o utajení úniku dat před federální policií. Uniklá data odhalila v roce 2016 hackerům informace o 57 milionech uživatelů. Podle newyorského generálního prokurátora šlo o největší únik dat v poslední době.

Sullivan se údajně zabýval plánem, jak množství uniklých dat skrýt. Stížnost na něj byla podána minulý čtvrtek u okresního soudu v San Franciscu. Podle serveru CNN Sullivan a Uber zaplatili hackerům 100 000 dolarů výměnou za podpis dohody o mlčenlivosti. Dohoda nepravdivě prohlašovala, že neměli přístup k žádným firemním datům.

Informace o incidentu Sullivan zveřejnil v roce 2017. „Naše rozhodnutí zveřejnit je nebylo jen správnou věcí, ale ztělesňuje zásady, kterými dnes provozujeme naše podnikání: transparentnost, integritu a odpovědnost,“ uvedl Uber v prohlášení. Mluvčí firmy Uber řekl, že společnost nadále plně spolupracuje při vyšetřování s tamním ministerstvem spravedlnosti.

Sullivan se brání

„Silicon Valley není Divoký západ,“ uvedl americký právník David Anderson v prohlášení oznamujícím obvinění Uberu. „Nebudeme tolerovat nezákonné platby za mlčení,“ dodal. Narušení bezpečnosti údajů upoutalo pozornost regulačních orgánů ve Spojených státech i v dalších zemích včetně Spojeného království, Austrálie, Itálie a Filipín.

V září roku 2018 souhlasil Uber s tím, že zaplatí 148 milionů dolarů, aby vyšetřování vyřešil. „Případ se soustředí na vyšetřování zabezpečení dat u společnosti Uber s velkým týmem složeným z předních světových bezpečnostních expertů včetně pana Sullivana,“ uvedl v prohlášení Sullivanův mluvčí Brad Williams. „Nebýt úsilí pana Sullivana a jeho týmu, je pravděpodobné, že osoby odpovědné za tento incident by nikdy nebyly identifikovány,“ dodal.

Sullivan pracoval pro Uber dva roky. Předtím více než pět let působil jako hlavní bezpečnostní ředitel Facebooku, dříve také pracoval pro eBay a PayPal. Nyní už v Uberu nepracuje, ale zastává stejnou funkci ve společnosti Cloudflare.

Kauzy Uberu

Uber souhlasil s tím, aby zaměstnanci hlásili neetické chování. Společnost rovněž přijala oznamování narušení bezpečnostních údajů a postupy v oblasti zabezpečení údajů. Platforma souhlasila s tím, že najme třetí stranu, která by její postupy zabezpečování údajů posuzovala.

Nejedná se o první soudní spor, s nímž je dopravní platforma Uber spojena. Minulý týden se bývalý zaměstnanec Googlu Anthony Levandowski přiznal ke krádeži obchodního tajemství, za který si odsedí 18 měsíců za mřížemi. Do svého laptopu si přenesl vývojové plány a technologie na vývoj samořízených aut. Založil vlastní společnost pro samořízená auta Ottomotto, kterou později odkoupil Uber. Společnost se také ocitla před kalifornským soudem kvůli statusu svých řidičů, kteří by mohli být kvalifikováni jako její zaměstnanci.

Reklama

Doporučované