Hlavní obsah

Ubývá tetování. Viníkem není přímo koronavirus, ale zavřené hospody

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zájem o tetování v českých i slovenských studiích klesl až o 50 procent.

Článek

Hlavním důvodem přitom není onemocnění nebo karanténa objednaných zákazníků, ale projevující se ekonomická recese.

Častými klienty jsou totiž lidé z nejvíce zasažených oborů, jako je pohostinství nebo cestovní ruch. Aktuální uzavření provozu bude mít na obor tatérů významný dopad, nebude pro něj ale devastující. ČTK to řekl provozovatel pražského studia Hell, piercer, modifikátor a člen představenstva Asociace profesionálních tatérů a piercerů Miloslav Míka.

V poslední době podle Míky na tetování plošně přicházelo méně zákazníků a zkrátily se objednací lhůty. Naproti tomu u piercingu je poptávka stále poměrně stabilní, uvedl.

Před dočasným odstavením provozu po středečním vyhlášením nových pravidel vládou ve studiu Hell pracovali do půlnoci, aby zvládli obsloužit klienty, kteří měli termín v nejbližší době. Náhradní termíny zatím nenabízejí, vyčkávají na další vývoj situace, i přes aktuální sliby vlády očekávají uzavření minimálně na šest týdnů.

Uzavření se podle Míky dalo čekat už po krajských volbách na začátku října. Nepřekvapilo ho, že opatření vláda vyhlásila ze dne na den, ale již dříve podle něj měla zavést povinnost nošení roušek na veřejnosti, jak navrhoval epidemiolog Rastislav Maďar. Vzhledem k aktuálnímu stavu se zastavením provozu souhlasí i přes negativní dopad na svůj obor podnikání. „Tetování není služba nezbytná pro život, jakýkoliv zásah do těla navíc může ovlivnit imunitu,“ řekl.

Míka ocenil, že vláda tentokrát mnohem rychleji připravila pro podnikatele podporu. Kladně hodnotí příspěvek na nájem, který je vyplácen zpětně za třetí čtvrtletí, i kompenzační bonus pro živnostníky. Výraznou pomocí by podle něj bylo také pozdržení odvodů daně z přidané hodnoty, což měla vláda udělat už na jaře a neudělala to ani teď, řekl.

Většina služeb musí být od čtvrtka mimo provoz. S uzavřením se zatím počítá do konce nouzového stavu, tedy 3. listopadu. Zda kabinet požádá Poslaneckou sněmovnu o možnost nouzový stav prodloužit, se rozhodne 30. října, řekl ve středu premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Doporučované