Hlavní obsah

Účelovky a kampaně. Pět největších kauz Andreje Babiše mimo Čapí hnízdo

Premiér Andrej Babiš a jeho pět kauz z posledních let.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš do nejvyšších pater politiky vstoupil v roce 2013. Po volbách, v nichž jeho hnutí ANO skončilo těsně druhé, se stal ministrem financí. Od té doby se na veřejnost dostaly informace o kauzách, v nichž figuroval už jako politik nebo předtím jako majitel Agrofertu.

Článek

Sám Babiš je označuje jako „kampaně a účelovky“ od konkurenčních politiků. Ačkoliv od roku 2017 čelil trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo – nyní zastavenému – voličská přízeň mu naopak setrvale rostla. A právě v roce 2017 volby vyhrál a stal se premiérem.

Redakce Seznamu připravila přehled nejvýznamnějších kauz, které se dnešního českého premiéra týkají. Ve výčtu není zahrnuta aktuálně státním zástupitelstvím zastavená kauza dotačního podvodu známá jako Čapí hnízdo.

1. Spolupráce s StB

Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa Babiš v listopadu 1982 podepsal vázací akt a stal se agentem StB. Spolupracovat měl tři roky. Pak ho podnik zahraničního obchodu vyslal do Maroka. – Babiš sám spolupráci s StB popřel a Ústav paměti národa zažaloval. Soud ale nevyhrál, s tím, že se obrátil na špatnou instanci. Žalobu na Slovensko soud ve Štrasburku loni zamítl.

2. Údajný únos syna

Andrej Babiš mladší byl jeden z vyšetřovaných v kauze Čapí hnízdo. Podle psychiatrického posudku Dity Protopopové nebyl schopný chodit k výslechům. Její manžel Petr Protopopov pak coby pečovatel premiérova syna odvezl na Ruskem anektovaný Krym. Babiš junior české policii v emailu napsal, že byl unesen, protože se ho otec potřeboval zbavit. Babiš starší to odmítl.

3. Korunové dluhopisy

Babiš coby soukromá osoba si od své společnosti Agrofert koupil korunové dluhopisy s šestiprocentním úročením. Podle tehdejších zákonů se z úroků nemusela platit daň, a tak Babiš vydělává nezdaněných 90 milionů korun ročně. Tato kauza v roce 2017 skončila Babišovým odvoláním z pozice ministra financí ve vládě Bohuslava Sobotky.

4. Ovlivňování Finanční správy

Andrej Babiš na sestříhaném odposlechu, který zveřejnil anonymní účet Július Šuman, mluví o „zakleknutí na firmu FAU Přerov, obstavených účtech a insolvenci”. Podle Hospodářských novin chtěl Agrofert koupit sklad chemické firmy. Babiš odmítl, že by finanční správu zneužíval a úkoloval.

5. Vlastnictví a ovlivňování médií

Společnost Agrofert v červnu 2013 (čtyři měsíce před sněmovními volbami) koupila mediální dům Mafra. Babiš přísahal na zdraví svých dětí, že do práce novinářů nebude zasahovat. O čtyři roky později se na Twitteru objevily nahrávky s redaktorem Markem Přibilem, na kterých se mluvilo o připravovaných článcích v neprospěch politických konkurentů i o načasování jejich vydání. Babiš autenticitu nahrávek potvrdil, označil je ale za provokaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované