Hlavní obsah

Umí, co nikdo jiný u nás. Česká firma dodá kotelny pro finskou jaderku

Denner – máme ho v archivu z Burzy.

Reklama

Zakázka za desítky milionů. Česká firma dodá kotelny do jaderné elektrárny ve Finsku. „Zakázku jsme získali díky pozitivním referencím a know-how, jaké nemá nikdo další v Česku,“ tvrdí šéf vysočinské firmy MICo Group Jiří Denner.

Článek

Česká strojírenská skupina MICo Group dodá kotelny pro jadernou elektrárnu Hanhikivi ve Finsku. Zakázka pro dceřinou firmu MICo EWC má podle vedení hodnotu „vyšších desítek“ milionů korun.

Hanhikivi bude třetí jadernou elektrárnou na území Finska, staví ji ruský Rosatom. Investorem je konsorcium Fennovoima, v němž dvě třetiny drží několik finských průmyslových a energetických firem, třetinu Rusové.

Elektrárna se měla podle původních plánů rozjet v roce 2024, termín dokončení byl ale v průběhu příprav posunut až na rok 2028. Jednou z prvních technologií dodaných do elektrárny budou právě kontejnerové kotelny z MICo EWC. Mají sloužit pro vytápění podpůrných provozů, potřebných během výstavby samotné elektrárny. Fungovat mají začít už v září.

MICo Group

Název skupiny je zkratkou ze slov Moravian Industrial Company, firma má provozy v Třebíči a okolí.

Vznikla počátkem 90. let oddělením provozu údržby Jaderné elektrárny Dukovany. Provoz, kterému hrozilo uzavření, převzal otec dnešního většinového majitele a šéfa Jiřího Dennera (pracoval v údržbě jako mistr) s několika partnery.

Během krize v roce 2008 MICo získalo první významné zakázky mimo skupinu ČEZ a postupně posilovalo vlastní výrobu i vývoj.

Od roku 2015 Dennerovi rozšiřují původní záběr podnikání, pod hlavičkou MICo vznikají další sesterské firmy. Dnes holding zastřešuje 10 společností a zaměstnává 450 lidí.

MICo je specialistou na technologie pro energetiku či vodárenství. Loni se zapojilo také do výroby pohotovostních plicních ventilátorů CoroVent, které byly narychlo vyvinuty na ČVUT. Vývoj a rozjezd sériové výroby financovala veřejná sbírka.

Už dříve MICo vyhrálo tendry na dodávky pro jaderné elektrárny Akkuya v Turecku a Hinkley Point ve Velké Británii. „V uplynulých letech jsme vyrobili a dodali desítky komponent pro jaderné a tepelné elektrárny po celé Evropě. V poslední době se nám daří vyhrávat zahraniční tendry stále častěji, a to jak pro kontraktory, tak i přímé zákazníky,“ říká majitel a šéf rodinné skupiny MICo Jiří Denner.

Finská zakázka představuje tzv. EPC kontrakt, zahrnuje tedy jak kompletní projektovou dokumentaci, tak montáž ve Finsku a uvedení kotelen do provozu. „Získali jsme ji bezesporu díky pozitivním referencím a know-how, jaké nemá nikdo další v Česku,“ tvrdí Denner. „S dodávkou těchto projektů máme letité zkušenosti, a pokud nám nějaká další vlna koronavirové pandemie nezastaví výrobu, termín dodání v září letošního roku nebude problém splnit,“ dodává.

MICo má podle Dennera aktuálně rozjednané zakázky za vyšší stovky milionů korun v několika evropských zemích. „Některé jsou opravdu unikátní, a pokud se nám je podaří dotáhnout do vítězného konce, budeme realizovat projekty, které jsme v naší fabrice nikdy nedělali. A troufám si tvrdit, že je nedělala ani žádná jiná firma v Česku. Přesně takové zakázky dnes potřebujeme nejvíc. Právě ony dodávají celému týmu optimismus a umožní nám další rozvoj skupiny,“ uzavírá Denner.

Reklama

Doporučované