Hlavní obsah

Úřady dostaly echo o první bitcoinové transakci

První zásah proti bitcoinům v Česku.

 

Reklama

O transakcích v internetové měně bitcoin toho tuzemské úřady až do letošního ledna moc nevěděly. Teď se situace změnila.

Článek

O transakcích v internetové měně bitcoin toho tuzemské úřady až do letošního ledna moc nevěděly. Novela zákona proti praní špinavých peněz to změnila a finanční detektivové teď vyrazili po první podezřelé transakci.

Podle informací Seznamu šlo o nákup bitcoinů za hotové peníze. Směnárníkovi se příliš nezdálo vysvětlení zákazníka, odkud peníze pocházejí. Částku nepřevedl a navíc transakci nahlásil Finančně analytickému útvaru, který se bojem proti praní špinavých peněz zabývá.

Hledá se zdroj peněz

Úředníci nyní budou zkoumat, odkud mohly peníze pocházet, protože obchodníci s virtuálními penězi musí údaje o svých klientech shromažďovat.

Až do ledna přitom nemusel obchodník, který výměnu prováděl, znát prakticky nic jak o původu peněz, které chtěl klient za bitcoiny vyměnit, tak o klientovi samotném.

Jak fungují bitcoiny? Platili jsme v kavárně:

Bitcoin, jak funguje.

To úřady považovaly za velmi nebezpečné.

„Virtuální měny představují prvek, s jehož využitím lze přerušit stopu převáděných prostředků. Byť z hlediska zachování elektronické stopy mohou být takové platby dosledovatelné, s ohledem na anonymitu uživatelů a další podmínky těchto služeb je používání měny tohoto typu z hlediska opatření proti praní peněz a financování terorismu třeba považovat za velmi rizikové,“ stojí v důvodové zprávě k novele zákona o praní peněz.

První zásah úřadů - studio o bitcoinu Seznam Zprávy:

Večerní zprávy, 1. března 2017.

Reklama

Související témata:

Doporučované