Hlavní obsah

V Benátkách chybí turisté, v Chorvatsku vrcholí epidemie

Foto: Profimedia.cz

Jindy přelidněné Benátky zejí prázdnotou.

Reklama

Benátky se ještě loni vyrovnávaly s masovým náporem turistů. Nyní jich je v italském městě nedostatek. V Chorvatsku vrcholí pandemie, Česká republika zvažuje, zda zemi na Jadranu zařadit na seznam rizikových zemí.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Benátky se potýkají s nedostatkem turistů

Ještě v loňském roce Benátky čelily téměř existenciální krizi. Město se muselo vyrovnat s náporem až 30 milionů lidí ročně, z toho 14 milionů zůstalo jen na jeden den. Příval turistů začal paradoxně ohrožovat věci, které sem přitahovaly cestovatele po staletí.

Po první ráně, kterou hospodářství nejnavštěvovanějšího italského města zasadila série nebývalých listopadových záplav, následoval koronavirus - pověstné černě lakované gondoly od konce února kotví u nábřeží, hotelové pokoje zejí prázdnotou a náměstím svatého Marka, jež v tuto roční dobu obvykle překypuje lidmi, prochází jen hrstka chodců.

Koronavirová pandemie zastavila tok tří miliard eur (téměř 82 miliard korun), které městu z turismu každoročně plynou a představují většinu jeho příjmů. Starosta a představitelé turismu se domnívají, že bude trvat ještě alespoň rok, než se do města turisté navrátí v hojnějším počtu. „Bude to boj o přežití,“ myslí si Claudio Scarpa, hlavní představitel benátské asociace hotelů.

Nedostatek turistů v rámci pandemie koronaviru umožnil městu přehodnotit svou turistickou strategii a také to, jak lze problém s masovou turistikou zvládnout efektivně. Od roku 2022 si tak zřejmě návštěvníci Benátek budou muset navíc svůj pobyt v oblíbeném městě na laguně rezervovat – dostane se do něj jen omezený počet turistů. Ve všední dny se za vstup bude platit šest eur (153 Kč), v rušnější dny osm nebo deset eur (245 Kč nebo 255 Kč).

Pro výletní lodě, z nichž se běžně vyloďují tisíce turistů denně, Benátky zůstávají zavřené. Cestující na výletních lodích se často během dne účastní prohlídek po městě a poté se večer vrátí na loď a město opustí. Benátská ekonomika z takových turistů nemá veliký ekonomický přínos. Samotné lodě navíc způsobovaly městu problémy s erozí.

V Chorvatsku vrcholí epidemie, Česko zvažuje červenou

Za posledních 24 hodin bylo v Chorvatsku zaznamenáno 219 nových případů nákazy virem SARS-CoV-2. V polovině minulého týdne v Chorvatsku padl další rekord, když ve středu úřady oznámily 219 nových případů. Ten byl ještě do konce týdne třikrát překonán, aktuálně je vůbec nejvyšší v sobotu oznámený přírůstek, kdy šlo o 309 nakažených.

Podle webu Jutarnji.hr v současné době na Jadranu stále pobývá více než půl milionu zahraničních turistů. Odhaduje se, že za poslední víkend dvě nejnavštěvovanější chorvatské turistické oblasti – Istrii a Kvarnerský záliv – opustilo více než sto tisíc turistů, převážně Slovinci a Rakušané. Tyto země Chorvatsko do skupiny rizikových zemí zařadily již dříve.

Podle českého velvyslance v Chorvatsku Vladimíra Zavázala je možné, že se Česká republika vydá stejnou cestou, ne však dřív než na začátku září. „Naše zdravotnictví tuto tendenci zřejmě má. V týdnu o tom bude jednat, počkal bych na výsledek. Myslím si, že v polovině týdne, patrně ve středu, to zveřejní,“ uvedl Zavázal v rozhovoru pro Lidové noviny. Ale podle něj bude jistě přechodná doba, než začne opatření platit. „Kdyby byl ještě masový úprk Čechů, nápor na hranice by byl obrovský. (…) Teď nemá cenu předhánět se s druhými, kdo má drastičtější zprávy z hranic a kolik hodin byl kdo bez vody. Já osobně bych spíše vyčkal, jestli chorvatská opatření zabrala,“ uvedl Zavázal v rozhovoru.

Podobným způsobem na problematiku nahlíží i ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček, volné cestování do Chorvatska podle něj nejde do budoucna zaručit. „Finální slovo musí mít epidemiologové, semafor se bude upravovat koncem tohoto týdne,“ citují jej Lidové noviny. „Ministerstvo zahraničí dlouhodobě doporučuje obezřetnost při cestování. Já osobně jsem otevřeně už před prázdninami řekl, že kdo se chce vyhnout komplikacím, měl by letos zvážit dovolenou v tuzemsku,“ dodal Petříček.

Na severu Itálie zuří bouřky, jih bojuje s požáry

Východní část italských Alp v okolí horského střediska Cortina d'Ampezzo v pondělí večer opět zasáhly silné bouřky doprovázené vydatným deštěm. Silnice v okolí Cortiny se po několika hodinách vydatných lijáků proměnily v řeky, vylíčil italským médiím starosta města Gianpetro Ghedina. Voda z rozlitých řek vyplavila přízemní byty a sklepy. Na odstranění bahna a trosek z ulic několik hodin pracovali hasiči.

Hasiči na Sardinii se potýkali s jiným živlem. Nebezpečí představoval hlavně oheň v okolí dvou turistických letovisek na východním pobřeží ostrova, který se rozhořel v pondělí v noci, informoval deník La Repubblica. Úřady preventivně evakuovaly i stovku turistů, kteří noc přečkali v divadle ve městě Budoni. Dnes ráno se situace uklidnila a bylo jim dovoleno vrátit se do svých domovů.

Reklama

Doporučované