Hlavní obsah

V Čechách přijde v noci náledí, na Moravě zrána čekají přívaly sněhu

Zimní počasí komplikuje lidem život. V Česku varují meteorologové před náledím a sněhemVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Počasí dělá problémy nejen v Česku. V Británii a v americké Pensylvánii zápolí se sněhovou kalamitou.

Článek

Poslední dny před koncem roku znepříjemňuje na většině území republiky počasí.

V Čechách, na Českomoravské vrchovině a na Blanensku varují meteorologové večer a v noci před náledím, pro východ Moravy a Slezska očekává předpověď vydatné sněžení, které může přinést až 40 centimetrů nového sněhu.

V několika českých a moravských regionech - na Karlovarsku, Plzeňsku, na jihu Čech, na Vysočině a v části Jihomoravského kraje - platí výstraha od 16 hodin, ve zbývajících krajích Čech od devíti večer.

„V důsledku poklesu teplot vzduchu pod bod mrazu se na neošetřených vlhkých komunikacích a komunikacích s mokrým sněhem bude vytvářet místy náledí a zmrazky,“ uvedli meteorologové.

Na většině území východní Moravy a Slezska by pak mohlo do pátečního rána napadnout pět až 15 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách Bílých Karpat a Vsetínska až 20 centimetrů a v Beskydech v okresech Frýdek-Místek a Nový Jičín 20 až 40 centimetrů.

Výstrahu spojenou se sněhem označil hydrometeorologický ústav vysokým stupněm nebezpečí, platí od deseti večer do pátečních deseti hodin dopoledne.

Zimní počasí trápí také jiné země.

Obyvatelé Britských ostrovů se od čtvrtečního rána potýkají s náledím. Už ve středu přitom v částech Británie sněžení ochromilo silniční a leteckou dopravu. Po výpadcích na letištích na sever od Londýna čekalo přes noc na spoj asi 300 pasažérů na letišti Stansted, kde společnost Ryanair zrušila nejméně 16 letů.

Východ Spojených států se od Štědrého dne potýká s přívaly sněhu. K nejvíce zasaženým patří město Erie v Pensylvánii, kde za tři dny napadlo už přes 1,5 metru sněhu. Dál sněží v oblasti Velkých jezer, srážky doprovázejí teploty hluboko pod nulou a také silný vítr.

Sever Spojených států zase sevřely třeskuté mrazy. Ve městě International Falls v Minnesotě u hranic s Kanadou klesla rtuť v teploměru na hodnotu minus 38 stupňů Celsia. Takový mráz zde podle americké Národní meteorologické služby (NWS) nebyl od roku 1924.

Reklama

Doporučované