Hlavní obsah

V Děčíně se rozpadlo vedení města, odvolán byl primátor Hrouda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: město Děčín

Odvolaný primátor Jaroslav Hrouda.

Reklama

V Děčíně se rozpadlo vedení města. Zastupitelé dnes odvolali pět radních včetně primátora Jaroslava Hroudy (ANO), další čtyři radní rezignovali. Vládní koalice ANO, Náš Děčín, ČSSD se na začátku jednání zastupitelstva rozpadla.

Článek

Kdo povede město dál, rozhodnou politici při vyjednávání o nové koalici. V zastupitelstvu o 27 členech měla koalice těsnou většinu 14 hlasů.

Na funkci náměstka nejprve rezignoval jediný zastupitel za ČSSD Václav Němeček a radní Jakub Houška (Náš Děčín). Následně náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín) oznámil rozpad koalice a zastupitelé ho odvolali. Na funkci radního rezignovali i Ondřej Smíšek (Náš Děčín) a Martin Weiss (ANO). Zastupitelé pak odvolali zbylé čtyři radní.

„Pro nás to bylo naprosto nečekané,“ řekl Raška. „Šli jsme na dnešní jednání zastupitelstva s tím, že se na sociálních sítích spekulovalo o odvolání primátora, ale my jsem se ničeho neúčastnili,“ prohlásil.

Odvolaný náměstek primátora Jiří Anděl (ANO) řekl, že se s právníky řeší, kdo povede město, než bude zvolena nová rada. „Mělo by to být tak, že město bude řídit pět odvolaných radních. Mezitím se bude dojednávat nová koalice,“ uvedl Anděl.

Jednání zastupitelů od počátku provázely silné emoce a padaly nejrůznější návrhy ohledně vedení města, místy se někteří politici v nepřehledné situaci ztráceli. Hrouda přiznal, že se v koalici nebyli radní schopni domluvit. Schválit dnes stihli zastupitelé zatím pouze závěrečný účet města za loňský rok.

Reklama

Doporučované