Hlavní obsah

V Itálii se šíří koronavirus mezi mladými, zavřou kluby a diskotéky

Foto: Profimedia.cz

Turisté na Sicílii.

Reklama

Do Chorvatska kromě dovolenkářů zavítají v srpnu i velká jména streetartové sféry. Itálie se nově rozhodla zpřísnit koronavirová opatření, problémy kvůli možné nákaze by ale lidem v Evropě mohla způsobit i společnost Airbnb.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Mládí má v Itálii utrum, zavřou se kluby i diskotéky

Itálie kvůli rostoucímu počtu nakažených mezi mladými uzavře všechny noční kluby a diskotéky. Nařídí také, aby lidé večer po 18:00 povinně nosili roušky i na venkovních veřejných místech. Informovala o tom v neděli tamní vláda, opatření by mělo platit od pondělí.

V Itálii v sobotu úřady ohlásily přes 600 nových nakažených, což byla nejvyšší denní bilance od května. Následující den byl přírůstek o něco nižší; infekce se prokázala u 479 lidí. Celkem země podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse eviduje více než 250 000 případů nákazy.

V zemi také probíhal církevní svátek Ferragosto, během něhož se miliony lidí běžně vydávají na prodloužené víkendy k moři. Odborníci se proto obávají, že masové přesuny mohly napomoci šíření koronavirové nákazy.

Chorvatský festival street artu je za dveřmi

Od 22. srpna bude možné v chorvatském městě Vukovar navštívit festival zvaný VukovArt, a to až do 5. září. Během konání akce bude možné vidět práce některých nejlepších pouličních umělců světa, informoval o tom web Croatia Week.

K vidění bude na území města celkem 18 streetartových děl, která za poslední tři roky vytvářelo 16 umělců, z toho šest se jich specializuje na 3D anamorfní umění. Všichni tito umělci tak přetvořili město v galerii pod širým nebem. Program akce a další informace lze nalézt zde.

Festival nabídne i další aktivity, jako jsou cyklistické závody, workshopy, koncerty nebo panelové diskuse. Zároveň organizátoři spolupracují s Akademií umění a kultury v Osijeku, bude tak možné navštívit i výstavy či představení studentů této instituce.

Airbnb omezí turisty pod 25 let, chce zabránit nechtěným večírkům

Společnost Airbnb se rozhodla omezit některé uživatele jejích služeb, kterým je méně než 25 let. Ti by tak neměli mít možnost pronajmout si celou nemovitost v cílové destinaci, pokud nebudou splňovat předem stanovené podmínky. Tímto krokem by mělo dojít ke snížení počtu nepovolených večírků, které mladí v pronajatých prostorách pořádají, a k zajištění větší bezpečnosti v době šíření koronaviru.

Ti, kteří mají na svém profilu alespoň tři pozitivní hodnocení od hostitelů a žádné negativní, se novému nařízení vyhnou. Další výjimkou pak budou lidé, kteří chtějí na daném místě pobývat dlouhodobě. Testování nových podmínek spustí společnost ve Španělsku, Velké Británii a Francii.

„Daná omezení by měla chránit místní komunity a zároveň stále umožní mladším hostům rezervovat si ubytování,“ uvedla společnost ve svém prohlášení. Podobná opatření už ze stejných důvodů zavedla i v USA a Kanadě.

Portugalský prezident pomohl zachránit v moři dvě ženy

Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa o víkendu pomohl zachránit dvě mladé ženy, které v moři spadly z převrhlé kánoe. Informoval o tom deník La Vanguardia. Incident se stal v jihoportugalském regionu Algarve, kam jednasedmdesátiletý prezident přijel strávit část dovolené. Hlava Portugalska takto objíždí letoviska v zemi, aby podpořila cestovní ruch, který utrpěl výrazné ztráty kvůli pandemii covidu-19.

Portugalský prezident se podle dostupných informací v sobotu slunil na pláži v letovisku Alvor, kde mimo jiné hovořil s novináři. Krátce nato uviděl v moři dvě ženy, které měly podle místních médií evidentně problémy poté, co se s nimi převrhla kánoe. Prezident tak skočil do vody a plaval jim na pomoc. Současně s ním k nim dorazil také muž na vodním skútru a společně ženám pomohli.

Někdejší televizní politický komentátor Rebelo de Sousa je ve své zemi oblíbený i díky nekonvenčnímu chování, které ukázal už před čtyřmi lety na inauguraci do úřadu prezidenta, kam přišel pěšky. Během nynější pandemie se zase objevily v médiích fotografie, jak prezident v šortkách a s rouškou stojí frontu v místním supermarketu.

Reklama

Doporučované