Hlavní obsah

V Izraeli se na dvě minuty zastavil život. Lidé vzdávali hold padlým vojákům a obětem terorismu

V Izraeli se na dvě minuty zastavil život. Video: AP

 

Reklama

Houkání sirén a nehybní lidé – tak si lidé v Izraeli připomínali Den padlých vojáků a obětí terorismu. Svátek uctili v jedenáct hodin dopoledne dvěma minutami ticha.

Článek

Izraelci si ve středu dvěma minutami ticha připomněli jeden z nejtemnějších dnů svého kalendáře. Den padlých vojáků a obětí terorismu uctili za hlasitého hukotu sirén.

Sirény se spustily v jedenáct hodin dopoledne. Řidiči vozidel zajeli na kraj silnice a pěší chodci se zastavili uprostřed chodníku. Nehybně na místě zůstali Izraelci stát celé dvě minuty, až dokud se v zemi znovu nerozhostilo ticho.

Lidé po celém Izraeli během připomínkového aktu navštěvovali hřbitovy a pietní akce. Rozhlasové a televizní stanice vysílaly speciální programy o válce a obětech. Melancholickou atmosféru v zemi ukončil až západ slunce, kdy ji vystřídaly oslavy 70. výročí od vyhlášení nezávislosti.

Od roku 1948 vedl Izrael desítky válek proti okolním arabským státům. Zakročil také proti dvěma palestinským povstáním a podstoupil desítky vojenských útoků. Největším ohniskem konfliktů je v současné době Pásmo Gazy. Palestinci považují Izraelce za okupanty a požadují navrácení území, které si nárokují.

Reklama

Doporučované