Hlavní obsah

V jihlavském rekreačním areálu Český mlýn přibyl pumptrack i myčka kol

Foto: Dirty Parks

Ilustrační snímek.

Reklama

V jihlavském sportovním a relaxačním centru stavbaři dokončili nové adrenalinové sportoviště pro bikery, takzvaný pumptrack. Včetně osvětlení, které bude sloužit i pro sousední skatepark, jde o investici skoro za 5 milionů.

Článek

Vedle sportovišť cyklisté najdou novou myčku na bicykly, podle radnice je první svého druhu v Česku.

Cyklomyčka je v Českém mlýně vedle cyklostezky a parkoviště pro auta. Včetně navazujících stavebních úprav a napojení na přívod vody stála okolo 150 tisíc korun. Použití bude bezplatné. Radní města Jaroslav Vymazal (ODS) uvedl, že od původně zvažované platby za vodu pěti- nebo desetikorunou město upustilo po varování, že kasičky jsou často cílem vandalů. „Proto jsme si řekli: raději to necháme zadarmo,“ uvedl. Proud vody do oplachovací pistole limituje časový spínač, aby netekla zbytečně.

Pumptrack byl zkolaudovaný minulou středu. Jsou na něm trasy s terénními nerovnostmi a zatáčkami, kde jezdci na kole místo šlapání používají jako hnací sílu „pumpování“, tedy pohyb nahoru a dolů. Oficiálně bude toto hřiště otevřeno 24. června, až bude osazený i mobiliář a upravená zeleň.

Podle radnice jde o jeden z největších pumptracků v Česku. Hlavní asfaltová část měří 320 metrů a obsahuje okruh umožňující závody ve dvojici. Samotné sportoviště stálo 3,5 milionu korun, městu na něj přispěl kraj.

Areál Český mlýn s veřejně přístupnými hřišti a cyklostezkou město vybudovalo před sedmi lety na 2,5 hektaru nevyužívaných pozemků u řeky. Městská organizace pro kulturu Brána Jihlavy tam má v plánu vytvořit i molo s půjčovnou lodiček a půjčovnu sportovního vybavení. „Mělo by to být místo, které návštěvníkům pomůže ještě víc využívat celé tohle území,“ uvedl ředitel Jakub Deml. Dodal, že by byl rád, kdyby se tyto plány povedlo uskutečnit příští rok.

Reklama

Doporučované