Hlavní obsah

V Novém Městě na Moravě přibude okružní křižovatka, zpomalí auta

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Novém Městě na Moravě nechá kraj letos přestavět křížení dvou silnic druhé třídy poblíž centra na okružní křižovatku. Auta tam projíždějí ve směru na Sněžné a na Jimramov. O úpravu, která má zvýšit bezpečnost, požádalo město.

Článek

Okružní křižovatka s průměrem 28 metrů nahradí křížení ve tvaru písmene Y mezi ulicemi Masarykova, Křičkova a Soškova. Na stavbu s předpokládanou hodnotou skoro 16 milionů korun bez daně začíná kraj vybírat zhotovitele. Se zprovozněním upravené křižovatky počítá do konce letošního října.

„Na křižovatce se stalo několik vážných nehod kvůli tomu, že tam auta jezdila rychle a že je ta křižovatka nepřehledná,“ řekl ve středu starosta Michal Šmarda (ČSSD).

Součástí stavby budou i úpravy okolí křižovatky včetně chodníků a technických sítí. Z celkových nákladů by měl kraj zaplatit čtyři miliony korun a Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko okolo tří milionů, zbylý díl připadne na město. Podle starosty jde o práce, které nesouvisí s nutnou investicí kraje do jeho silnic.

Bude to druhá okružní křižovatka v tomto desetitisícovém městě. V Masarykově ulici, jíž vede silnice II/354, by podle studie na zvýšení bezpečnosti dopravy měla být výhledově na okružní upravená i křižovatka u Komenského náměstí.

Okružní křižovatka už je v Novém Městě na Moravě na státní silnici číslo 19 směřující od Žďáru nad Sázavou na Brno a Bystřici nad Pernštejnem. Na této silnici by podle starosty město do budoucna chtělo ještě jednu okružní křižovatku u supermarketu. Auta tam jezdí z kopce a je tam velký provoz. „Oni si lidi na té silnici I/19 často neuvědomují, že jsou ve městě,“ řekl Šmarda. Tuto silnici spravuje Ředitelství silnic a dálnic.

Reklama

Doporučované