Hlavní obsah
Online

V Británii za den zemřelo 269 lidí, nejméně od konce března

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Přes 4 miliony nakažených, 280 tisíc mrtvých a 1,4 milionu uzdravených. To jsou aktuální čísla pojící se s šířením covid-19. Nejhůře zasažené zůstávají Spojené státy, Španělsko, Itálie a Británie. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- „Nepodařilo se nám chránit naše seniory. Tohle je opravdu vážné a pro společnost jako celek selhání.“ Švédská vláda se takto omluvila za to, že nedokázala zajistit lepší ochranu starších lidí. V 90 procentech na covid-19 v zemi zemřeli lidé starší 70 let.

- Britská vláda dnes navýšila svou bilanci obětí epidemie covidu-19 o 269 úmrtí na celkových 31 855. Počet nově ohlášených úmrtí podle údajů na speciálním vládním webu představuje nejnižší denní součet od konce března.

- Bývalý prezident Barack Obama přednesl na Trumpův účet zvládání pandemie řádnou kritiku. Reakci Trumpovy správy na koronavirus označil během pátečního večera se svými bývalými kolegy z Bílého domu za „absolutní chaotickou katastrofu“. Obamova slova CNN potvrdili tři bývalí úředníci Obamovy administrativy. Obama prý doufá, že i vzhledem k současné situaci v listopadu současného prezidenta Joe Biden porazí.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Nejlidnatější stát Austrálie zpřístupní restaurace, hřiště a bazény

    Australský stát Nový Jižní Wales povolí od 15. května otevření restaurací, dětských hřišť a venkovních bazénů, informuje agentura Reuters. Nový Jižní Wales je nejvíce zasaženým státem kontinentu, připadá na něj více než 45 procent z celkového počtu nakažených a obětí. Austrálie eviduje 6927 nakažených a 97 obětí.

  • Devadesát procent lůžek pro pacienty s covid-19 v Tokiu je obsazeno

    Přes devadesát procent lůžek určených pro pacienty nakažené nemocí covid-19 v japonské metropoli je zaplněno, informuje agentura Reuters s odvoláním na japonské ministerstvo zdravotnictví. Celkem 1832 lůžek z celkových 2000 bylo 28. dubna obsazeno pacienty.

  • Čtrnáctidenní karanténa neplatí pro cestující z Francie do Británie

    Oznámená čtrnáctidenní karanténa pro osoby, které přicestovaly na území Velké Británie, nebude platit pro cestující z Francie, informuje CNN s odvoláním na prohlášení premiérské kanceláře. Dohodnout se na tom měli britský premiér Boris Johnson a francouzský prezident Emmanuel Macron. Karanténa platí podle informací z Johnsonova projevu pro všechny, kteří do země přicestují letecky.

  • Polsko má 14 dní na vyhlášení nového termínu voleb

    Šéf volební komise v Polsku řekl, že maršálek parlamentu má podle agentury Reuters 14 dnů na to, aby vyhlásil datum nových prezidentských voleb. Polsko mělo v neděli uspořádat prezidentské volby a ačkoli hlasování nebylo oficiálně zrušeno ani odloženo, volební komise ve čtvrtek uvedla, že kvůli koronavirové krizi voliči nemohou hlasovat.

  • Johnson: Karanténu ani po skoro sedmi týdnech zrušit nelze

    Karanténní režim v Británii podle očekávání zůstává bez zásadních změn poté, co premiér Boris Johnson po necelých sedmi týdnech restrikcí oznámil několik očekávaných novinek a vyzval obyvatele, aby „prozatím zůstali ve střehu“, informuje ČTK. Zaměstnanci továren či stavební dělníci by se podle něj měli začít vracet do práce, zatímco prezenční výuka na školách nebude obnovena dříve než v červnu. Johnson také avizoval nový výstražný systém pro více cílený boj proti nákaze, detaily strategie vláda předloží v pondělí „Teď není chvíle na to jednoduše omezení tento týden ukončit,“ uvedl Johnson v předem natočeném projevu vysílaném britskými televizními stanicemi.

  • Stovky lidí dnes protestovaly v Hongkongu proti vládě

    Stovky lidí dnes v Hongkongu protestovaly v několika obchodních centrech proti vládě. Policie při protestech zatkla nejméně 11 lidí, včetně 12leté dívky, uvedla agentura DPA s odvoláním na místní média. Další desítky osob dostaly pokutu za nedodržování protikoronavirových pravidel, podle kterých je zakázáno shromažďování více než osmi osob na jednom místě. Demonstranti obvinili úřady, že zavedly opatření proti šíření nemoci covid-19, aby omezily občanské svobody v oblasti.

  • Guvernér Cuomo: New York je tam, kde byl na počátku karantény

    V New Yorku bylo za poslední den nahlášeno 521 potvrzených případů nákazy koronavirem, což tento americký stát vrací do stavu, jaký byl těsně před zavedením omezení pohybu. Na dnešní tiskové konferenci to podle televize CNN řekl místní guvernér Andrew Cuomo. V sobotu úřady zaregistrovaly 207 úmrtí způsobených koronavirem, což je o 19 méně než o den dříve.

    New York eviduje ze všech amerických států nejvíce nakažených a mrtvých, a to i v přepočtu na počet obyvatel. Se SARS-CoV-2 je zde spojováno skoro 27 000 úmrtí, infekce se potvrdila u téměř 340 000 lidí, informuje ČTK.

  • Indie obnovuje vlakovou dopravu

    Od úterý začne částečně znovu fungovat jedna z nejrozsáhlejších železničních sítí světa. Indie od úterý znovu zprovozní 30 vlakových linek, hned 15 z nich vede z hlavního města Dillí. Indické vlaky, které vláda zastavila v březnu, přepraví denně přes 20 milionů osob. Země eviduje přes 60 tisíc nakažených a 2000 obětí.

  • Francie hlásí 70 obětí viru za den, nejméně od začátku karantény

    Ve Francii dnes pokračoval příznivý vývoj statistik týkajících se epidemie nemoci covid-19, informuje ČTK. Vláda za den v nemocnicích a domovech důchodců registrovala 70 úmrtí způsobených koronavirem, což je podle ministerstva zdravotnictví nejnižší denní součet od zavedení celostátní karantény. Ta začala 17. března a už v pondělí bude postupně uvolňována. Celkem už je ve Francii onemocnění covid-19 připisována smrt 26 380 lidí, z nichž 16 642 umřelo po hospitalizaci.

  • Koronavirus si celosvětově vyžádal přes 280 tisíc obětí

    Nejvíce obětí hlásí Spojené státy (téměř 80 tisíc), Velká Británie (téměř 32 tisíc) a Itálie (přes třicet tisíc). Celosvětově jsou hlášeny více než 4 miliony případů nákazy.

  • V Itálii zemřelo 165 lidí s covid-19, nejméně od 9. března

    V Itálii zemřelo za poslední den 165 lidí nakažených koronavirem, informuje ČTK. Je to opět méně než o den dříve, kdy úřady ohlásily 194 nových obětí, a nejméně od 9. března. Počet nově nakažených pak nyní poprvé od počátku března klesl pod 1000. Celkem jich úřad pro civilní ochranu ohlásil 802, v sobotu to bylo 1083. Celkem již v Itálii zemřelo 30 560 lidí s nemocí covid-19.

  • Britská bilance covidu-19 narostla nejméně od konce března

    Britská vláda dnes navýšila svou bilanci obětí epidemie covid-19 o 269 úmrtí na celkových 31 855, informuje ČTK. Počet nově ohlášených úmrtí podle údajů na speciálním vládním webu představuje nejnižší denní součet od konce března. Statistika známých případů nákazy od soboty stoupla o 3923 pozitivně testovaných lidí, nárůst tedy těsně před očekávaným začátkem zmírňování plošné karantény nezpomaluje. Přírůstky bilance obětí jsou v Británii okolo víkendů zpravidla výrazně nižší než uprostřed pracovních týdnů, přičemž pod 300 už se denní součet dostal i v pondělí. Dnes je počet oznámených úmrtí nejnižší od 29. března a zároveň bylo ohlášeno o několik desítek méně případů než minulou neděli.

  • Řecko prodlouží karanténu uvalenou na uprchlické tábory

    Karanténa v táborech pro migranty trvající od března měla původně skončit v pondělí, uvádí deník The Guardian. „Koronavirová opatření se prodlužují do 21. května,“ uvedlo řecké ministerstvo pro migraci. Důvod úřad neuvedl, informuje agentura AFP. Řecko eviduje 2710 případů nákazy a 151 obětí. Opatření ve zbytku země se od minulého týdne nadále uvolňují.

  • Singapur hlásí 876 nových případů nákazy

    Singapur podle místního ministerstva zdravotnictví eviduje 23 336 nakažených, informuje agentura Reuters. Většina nových případů nákazy nadále pochází z ubytoven zahraničních dělníků, mezi 876 novými případy byli jen 3 singapurští občané.

  • Libanonská armáda hlásí možnou nákazu koronavirem

    Celkem třináct osob, mezi nimi vojáci a členové vojenského soudu, se v Libanonu setkalo s osobami nakaženými koronavirem, informuje AFP s odkazem na místní média. K nákaze mělo dojít minulý týden při soudním líčení. Libanon během uplynulého týdne začal uvolňovat opatření, znovu by tak mohlo dojít k jejich zpřísnění. Země celkem eviduje 845 nakažených, 26 lidí nemoci podlehlo.

  • Írán má 1383 nových případů koronaviru, 51 lidí zemřelo

    V Íránu bylo za posledních 24 hodin potvrzených 1383 nových případů nákazy koronavirem a 51 lidí s nemocí zemřelo. S odvoláním na dnešní sdělení mluvčího íránského ministerstva zdravotnictví Kijánúše Džahánpúra o tom informovala agentura AFP. Írán je koronavirem nejvíce zasaženou zemí Blízkého východu. Celkem bylo v zemi infikováno 107 603 osob, z toho 6640 zemřelo, informuje ČTK.

  • Přední britský statistik: Vláda epidemii popisuje nedůvěryhodně

    Britská vláda neprezentuje statistiky o epidemii covid-19 důvěryhodným způsobem a její komunikace představuje „číselné divadlo“. V rozhovoru s televizí BBC News to dnes uvedl profesor univerzity v Cambridge David Spiegelhalter. Realitě podle statistika neodpovídají počty zemřelých ani provedených laboratorních testů hlášené na pravidelných večerních tiskových konferencích, informuje ČTK.

    „Díval jsem se na ten včerejší (sobotní brífink) a upřímně řečeno mi to přišlo naprosto trapné,“ řekl Spiegelhalter. „Je nám prezentována spousta velkých čísel, třeba přesné číslo o provedených testech: 96 878. Jenže tolik testů provedeno nebylo, zahrnují tam testy, které jsou rozesílány. Je nám řečeno, že 31 587 lidí zemřelo. Kdepak, je to mnohem víc. Takže si myslím, že to ve skutečnosti není důvěryhodné tlumočení statistik,“ pokračoval britský profesor.

  • Anglický Brighton hlásí už tři nakažené fotbalisty

    Šéf anglického prvoligového klubu Brighton & Hove Albion Paul Barber oznámil, že klub eviduje třetího nakaženého hráče koronavirem, informuje agentura Reuters. Předchozí dva případy pochází z března a dubna. Nový případ nákazy tak může podle britských médií být další překážkou pro restart nejvyšší soutěže.

  • Čínská diplomacie vydala článek, v němž viní politiky USA ze lži

    Čínské ministerstvo zahraničí na svých webových stránkách zveřejnilo třicetistránkový text, který rozebírá 24 údajně „absurdních obvinění“, která proti Číně ohledně koronaviru vznesli někteří američtí politici. Dokument, který čítá 11 000 slov a cituje někdejšího amerického prezidenta Abrahama Lincolna, tvrdí, že Čína jednala transparentně, a vymezuje se proti označení „Wuchanský virus“. Informovala o tom agentura Reuters.

    Čínská diplomacie v uplynulém týdnu věnovala na svých tiskových konferencích většinu času vyvracení obvinění amerických politiků, zejména pak tvrzení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, že Peking zatajoval informace o koronaviru a že zdrojem nákazy byla laboratoř v čínském městě Wu-chan, informuje ČTK.

  • Indonésie hlásí přes 14 tisíc nakažených

    V Indonésii přibylo 387 potvrzených případů nákazy, jejich celkový počet tak překročil 14 tisíc, konkrétně 14 032 informuje agentura Reuters. Počet obětí stoupl podle místního ministerstva zdravotnictví o 14 celkových na 973, 2698 lidí se z nemoci zotavilo.

Reklama

Hlavní zprávy