Hlavní obsah

V plzeňské botanické zahradě kvete unikátní hadinec z Tenerife

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V zoologické a botanické zahradě města Plzně vykvetl v těchto dnech unikátní květ rostliny hadince teidského.

Článek

Víceletá rostlina, která roste divoce výhradně jen ve vysokých polohách ostrova Tenerife na svazích sopky Pico del Teide, dorůstá ve své domovině až tří metrů. V Plzni měří stvol s rudým květenstvím asi 1,5 metru. Unikátní je především to, že v Plzni vykvetla venku před sukulentním skleníkem poté, co přečkala venku celou letošní zimu. ČTK to dnes řekl hlavní botanik plzeňské zoologické a botanické zahrady Tomáš Peš.

„Díky mírné zimě přezimovaly dvě rostliny pod plastovým krytem venku na záhonu a jedna z nich dokonce vykvetla. Jde o výjimečnou událost v našich krajích,“ poznamenal. Hadinec je takzvaná monokarpická rostlina, to znamená, že trvá několik let, než vykvete. Kvete jen jednou za život a poté umírá. „Doufejme, že naše rostlina vytvoří dostatek semen a vypěstujeme novou generaci,“ řekl Peš. Hadinec vykvetl minulý týden, kvést vydrží zhruba tři týdny, odhadl. Vzhledem k tomu, že i na Tenerife roste ve vyšších polohách, zvládne rostlina i chladnější noci, a neublížily jí tedy ani dnešní přízemní mrazíky.

Letošní mírnou zimu podle Peše bez větších potíží přečkaly v botanické zahradě i jiné teplomilné rostliny. Plzeňská zoologická a botanická zahrada je unikátní v tom, že botanická a zoologická část se vzájemně prolínají. Zahradníci k výběhům zvířat vysazují botanické druhy, které pocházejí z místa původu živočichů. S počtem až 12.000 pěstovaných taxonů rostlin se plzeňská botanická zahrada podle Peše řadí vedle pražské Troje a Liberce k největším botanickým kolekcím v ČR. Zoologická a botanická zahrada v Plzni je otevřená pouze pro návštěvníky s předem online zakoupenou vstupenkou. Vnitřní pavilony jsou kvůli koronavirovým opatřením dosud uzavřeny.

Reklama

Doporučované