Hlavní obsah

V pondělí všichni otevřeme, rozhodli vlekaři

Foto: Shutterstock.com

Sezonu rozjedeme, říkají v horských střediscích.

Reklama

Pokud do pondělí vláda nevydá nová opatření, může se Česko začít otevírat. Horská střediska už teď počítají s tím, že se otevřou, restaurace jsou opatrné a vyčkávají, co do pondělí přijde.

Článek

„V pondělí všichni otevíráme,“ komentuje konec nouzového stavu prezident Asociace lanové dopravy Jakub Juračka. Lyžařské areály podle něj sice budou čekat, co vláda do neděle udělá, ale moc šancí jí nedávají.

„Z našeho pohledu a podle výkladu našich právníků končí nouzový stav a tím končí opatření, která jsou nad Ústavou. Někdo nás sice regulovat může, ale nemůže nám zakázat ústavní práva,“ říká Juračka. Dodává, že samotní provozovatelé už informovali Ministerstvo dopravy a drážní úřad, že areály budou daleko restriktivnější, než by vláda dokázala ohlídat. „Zavedeme opatření jako v Rakousku a Švýcarsku a spustíme kampaň hlídej svého kolegu,“ říká Juračka. Jediný otazník podle něj visí nad areály ve třech izolovaných okresech.

Podle právníka Ondřeje Dostála bude teď záležet na tom, jak rychle přijdou opatření a resortní předpisy Ministerstva zdravotnictví. „Když otevře vlekař, což v tuto chvíli špatně není, neexistuje žádné opatření, které by od pondělka cokoliv regulovalo. Velmi bych se divil, že by za ty tři dny ministr žádné nevydal. Ale za předpokladu, že je zakázán provoz vleků a na té samé sjezdovce jezdí rolba a lyžaře tahá nahoru, to není možné zakázat. Jsem však přesvědčený, že má smysl regulovat provoz horských barů.“

Luboš Kastner, který mluví za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků, nepovažuje za smysluplné regulovat provoz vleků. Otevření restaurací nyní podle něj analyzují právnické týmy.

Z asociace zní zatím jediné - vyčkáváme. „Uvidí se během dneška a během víkendu. Samozřejmě to nahrává většímu rebelství a punkovému otevírání zoufalých provozovatelů. Bude záležet i na kompenzacích. Pokud skončí, nic jiného nezbyde. Situaci však musíme zvážit a zatím vyčkáváme, jaké nařízení přijde. Není to navíc tak jednoduché. Není trh, nejsou zásoby,“ vysvětluje Kastner. Sám provozuje podnik Červený Jelen a jestli otevře, zatím netuší. „Řešíme to se společníky,“ dodává Kastner.

Podle právníka Ondřeje Dostála by v případě restaurací bylo nejvhodnější nechat posouzení nových opatření a nařízení na krajských hygienických stanicích.

Kdo určitě otevře, bude Pivovar Malý Janek, tedy podnik, který je aktivní v iniciativě Chcípl pes a od prosince nezavřel. „Nezavřeli jsme a nic se nestalo. Policie k nám permanentně jezdí, nákaza se nešíří,“ říká Jiří Janeček, majitel pivovaru.

Ani on však nedokáže říct, jak to bude s ostatními podniky. „Analyzujeme situaci a budeme zveřejňovat stanoviska během dne,“ říká Janeček. Iniciativa dlouhodobě volá po otevření Česka a návratu dětí do škol.

Obchody počítají s omezením

A situace v obchodech? Ty počítají s tím, že bude na základě požadavků hejtmanů vyhlášen nouzový stav a všechno se prodlouží.

„I pokud by došlo k ukončení nouzového stavu a vláda by nepřijala žádná jiná opatření, budou obchody dobrovolně dodržovat všechna bezpečnostní opatření. Obchody byly vždy bezpečným místem pro zákazníky i zaměstnance a nikdy nebyly zdrojem nákazy, takže budeme dělat všechno pro to, aby to platilo i nadále. Zároveň však počítáme s tím, že přestaneme aplikovat nesmyslné zákazy, na základě kterých nesmíme prodávat hračky pro děti, ale můžeme prodávat hračky pro psy, či podle kterých mají mít zavřeno obchody se zimním oblečením, ale mohou mít otevřeno obchody se zbraněmi,“ říká Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu.

„Nájemníkům v otevírání nebudeme bránit. Pokud to zůstane tak, jak je, budeme v příštím týdnu doporučovat otevření všem za dodržování režimových organizačních opatření. Počítáme se standardními opatřeními, která už platila v minulé vlně,“ uvedla za obchodní centrum Galerie Butovice jeho ředitelka Michaela Šlégrová. Dodala, že pondělí a úterý očekává trochu chaotičtější a že podle ní všichni neotevřou. Nicméně některé obchody s módou už se začaly na pondělí připravovat.

Generální ředitel módní značky Alpine Pro Václav Hrbek říká, že je připraven otevřít. „Jde jen o to, aby na prodejny přišly prodavačky. Částečně i dnes docházejí na výdejní okénka. U nás je to jen o tom obvolat prodavačky. Myslím, že otevře většina členů v Retailové asociaci. Budeme k tomu dnes vydávat doporučení pro členy.“

„Od rána to řešíme s právníky, ještě jsme se nerozhodli. Je to blázinec. Zatím ještě také nevíme, jestli vůbec otevření umožní vedení obchodních center,“ sdělil Seznam Zprávám Ladislav Blažek ze stejnojmenné firmy prodávající pánskou módu ve více než 20 prodejnách. „S vypětím všech sil myslím, že otevření stihnutelné je, pokud rozhodnutí uděláme dnes odpoledne. Na rozdíl od restaurací, které musejí navařit, jsme trochu flexibilnější,“ dodal. Politikům pak vzkázal, že vytvořili zásadní komplikaci a tahají národ do politického boje. „Je to nemravné,“ nebral si servítky.

Reklama

Doporučované