Hlavní obsah

V Přerově se dokončuje estakáda v Předmostí, začne stavba průtahu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přerov čeká od letošního jara další zátěž kvůli chystaným dopravním stavbám. Na konci května bude sice dokončeno mimoúrovňové křížení v Předmostí, vzápětí na něj ale naváže stavba okružní křižovatky u supermarketu Lidl.

Článek

Stavba potrvá do září a zkomplikuje provoz do centra města a směrem na Lipník nad Bečvou. V březnu začne i první etapa stavby vnitřního průtahu městem, takzvaného průpichu, u autobusového a vlakového nádraží.

Mimoúrovňové křížení v Předmostí, které odvede dopravu z problematického podjezdu pod železniční tratí na výpadovce směr Olomouc, se staví dva roky a omezilo dopravu na frekventovaném tahu v Polní ulici. „Estakáda by měla být hotova 25. května, doprava z podjezdu se tak převede na estakádu, a poté se hned začne s výstavbou okružní křižovatky u Lidlu. Úplné dokončení stavby je naplánováno na leden 2022, ale od letošního 21. září by měla být již okružní křižovatka předána k předčasnému užívání,“ řekl radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Zprovoznění estakády vedoucí nad železnicí uleví dopravě přes Polní ulici, na druhou stranu dopravu zkomplikuje navazující stavba křižovatky pod estakádou. „Bude to velmi problematické, zatím to řešíme, bude to ale složité,“ doplnil radní.

Situaci v Přerově, který je řadu let zatížen dopravou, zkomplikuje i zahájení stavby takzvaného průpichu v březnu. První etapa, která podle Navrátila vyjde na 188 milionů korun, se bude soustředit na oblast kolem Tovární ulice. Druhá etapa se příští rok přesune na Velké Novosady. „Nyní řešíme, jak to bude s autobusy a dopravou vypadat. V současné době jednáme se zhotovitelem dopravního značení, aby dopad byl co nejmenší. Nicméně oblast výstavby je velká, je zde vlakové a autobusové nádraží, bude to velmi složité, dotkne se to také chodců,“ doplnil radní Navrátil.

Stavba vnitřního průtahu Přerovem se plánuje druhé desetiletí. První etapa stavby takzvaného průpichu rozšíří silnici v Tovární ulici na čtyři jízdní pruhy, zahrnuje i stavbu křižovatek na Velké Novosady a do Nádražní ulice. Navazovat na ni budou další etapy.

Reklama

Doporučované