Hlavní obsah

Saúdská poušť ukrývá šperk: největší zrcadlovou budovu na světě

Nový zápis v Guinnessově knize rekordů: největší zrcadlová budova na světě.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Koncertní hala Maraya v Saúdské Arábii zrcadlí krásu pouštní krajiny na severozápadě země. Nově je zapsaná v Guinnessově knize rekordů.

Článek

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi, jaká je ve světě zdejším, budova s odrazovým povrchem nejrozsáhlejším? I tak by mohla znít otázka, na kterou teď média v Saúdské Arábii nabízejí odpověď.

Město Al Ula na severozápadě Saúdské Arábie pokořilo rekord největší zrcadlové budovy na světě. Opláštění koncertní haly Maraya zabírá 9740 metrů čtverečních výlučně z odrazových ploch, píše server Arab News.

Inspektoři z Guinnessovy knihy rekordů kontrolovali už v prosinci, že jde o trvalou stavbu, přístupnou pro veřejnost a fasáda budovy je pouze ze zrcadel. O jejím zápisu do encyklopedie světových nejlepších výkonů informovala spolu se zveřejněnými videozáběry agentura Associated Press.

Postavili ji za 10 týdnů. Zpíval v ní i světoznámý tenorista

Podle AP pracovalo na hale vysoké 26 metrů přes tisíc dělníků a techniků, kteří rekordní budovu postavili loni za pouhých deset týdnů.

Koncertní hala pojme na 500 hostů a už v ní vystupoval třeba operní pěvec Andrea Bocelli. Její návštěvníci mají mimo jiné k dispozici také luxusní jídelnu nebo střešní terasu s nezapomenutelným výhledem.

Slovo Maraya znamená v arabštině „zrcadla“. Místní stavbě ale přezdívají „zrcadlový zázrak“, a to kvůli odrazům dechberoucí krajiny, která se na ní zrcadlí, dodávají noviny Saudi Gazette.

Reklama

Doporučované