Hlavní obsah
Online

Roušky by mohly být povinné jen uvnitř, nouzový stav skončí 17. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové nákazy v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- V Česku přibylo v sobotu 18 nově potvrzených případu nákazy covid-19. Je to stejný počet jako před týdnem a jako minimum z 9. března. O víkendech se však méně testuje. Celkové číslo se vyšplhalo na 8095 případů, 4448 lidí se uzdravilo a 276 jich zemřelo. Aktivních případů tak zůstává 3371.

- Vláda nebude žádat Poslaneckou sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu, který má skončit 17. května.

- Restaurace mohou od pondělí obsluhovat hosty na zahrádkách. Mezi lidmi budou muset být dodržovány alespoň 1,5metrové odstupy, kromě hostů u jednoho stolu. Před usazením každé nové skupiny zákazníků musí personál dezinfikovat stůl i židle. Hosté budou moci využít toaletu v zázemí podniku.

- V pondělí se také otevírají obchodní centra či například kadeřnictví. Povoleny budou rovněž akce do 100 lidí, což se týká jak návštěv divadel, kin, galerií nebo muzeí, tak i mší či svatebních obřadů.

  • Společnost Cinema City se rozhodla otevření svých kin odložit

    Vedení multiplexů Cinema City v České republice se rozhodlo odložit otevření svých kin do té doby, dokud situace neumožní provoz bez větších omezení. V současné době nejsou podle společnosti potvrzené termíny a tituly velké části nadcházejících filmů, které by mohla kina nabídnout divákům. Při fungování nových nařízení a kapacitních omezení navíc není dlouhodobě možné udržet ziskovost. Další síť multikin Cinestar zahájí provoz po dvou měsících 11. května ve 13 pobočkách v Česku.

  • Ústecký kraj hlásí jednoho nově nakaženého

    V Ústeckém kraji přibyl v neděli jeden případ nákazy novým koronavirem. Počet potvrzených případů tak stoupl na 504.

    Za poslední týden v Ústeckém kraji testy odhalily osm nových případů a počet uzdravených stoupl podle údajů z ústecké krajské hygienické stanice o 43 na 363.

  • V Libereckém kraji za dva dny nepřibyl žádný případ

    V Libereckém kraji počet potvrzených případů nemoci covid-19 zůstává na 197. Za poslední dva dny nepřibyl žádný nový pacient.

  • Počet případů nákazy koronavirem v Česku překročil 8100

    Počet případů nákazy novým typem koronaviru v Česku překročil 8100, od rána jich přibylo 11 na 8106. Nízký nárůst je ale zřejmě podmíněn menším počtem testů, který je pro volné dny typický.

    Vyléčilo se zatím 4466 pacientů, což je o 18 víc než dnes ráno. Počet úmrtí se zvýšil o tři na 279.

  • V Plzeňském kraji vzrostl počet nakažených o tři na 634

    V Plzeňském kraji přibyly za poslední den tři případy nákazy koronavirem. Celkově se tak od počátku epidemie nakazilo už 643 lidí. Počet úmrtí s covid-19 zůstává na 13, počet vyléčených je také stále 353.

  • Od soboty v Královéhradeckém kraji nepřibyli nakažení

    V Královéhradeckém kraji stagnoval za 24 hodin počet případů nákazy koronavirem na 188. Stejně je i vyléčených lidí z nemoci covid-19, celkem 159 osob.

    Nejvíce případů je na Náchodsku. Hygiena tam eviduje od začátku epidemie 64 nakažených.

  • V Pardubickém kraji 48 hodin stagnoval počet nákaz

    V Pardubickém kraji nevzrostl už od pátku počet lidí s koronavirem, nákaza stagnovala na počtu 277 případů. Stejné je i množství vyléčených, celkem 153 osob.

  • Pražský dopravní podnik začne s rušením koronavirových omezení

    Pražský dopravní podnik od pondělí posílí provoz autobusů omezený od března kvůli epidemii nového typu koronaviru. Jezdit budou podle takzvaných poloprázdninových jízdních řádů, které jsou běžné v lednu a únoru. S omezeními se rozjede také lanová dráha na Petřín. Tramvaje se k poloprázdninovému režimu vrátí o týden později, od pondělí 18. května, kdy také začne jezdit víc příměstských vlaků.

  • Co se od pondělí povoluje?

  • Ekonomka: Slibovaná pomoc ekonomice převyšuje tu reálnou

    Slibovaná vládní pomoc české ekonomice je mnohonásobně vyšší než reálná pomoc. Činí jednotky desetin procenta hrubého domácího produktu místo slibovaných 20 procent HDP. V České televizi to dnes řekla ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. „ČR exceluje pouze v jednom, ve slibech. Realita je ale spíš smutná než veselá,“ dodala.

  • Průzkum: Epidemii v ČR na svém rozpočtu nepocítila polovina lidí

    Vliv epidemie nového typu koronaviru a s ní spojená omezení pocítilo na rodinném rozpočtu jen málo nebo vůbec 52 procent lidí v ČR. Třetina ho cítí do jisté míry, 15 procent lidí odpovědělo, že docela dost a možná bude mít problém zaplatit všechny výdaje. Zjistil to dubnový průzkum agentury Kantar CZ, který dnes zveřejnila Česká televize (ČT).

  • TOP 09 chce vyšetřovací komisi k nákupu ochranných pomůcek

    Opoziční TOP 09 chce ve Sněmovně zřídit vyšetřovací komisi, která by prověřila hospodárnost nákupů ochranných pomůcek v rámci nouzového stavu. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová řekla v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize, že už má podpisy šesti opozičních stran kromě SPD. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala v televizi řekl, že jeho strana své podpisy připojí. Vznik vyšetřovací komise může navrhnout nejméně 40 poslanců, Sněmovna to pak ale musí schválit.

  • Papež: Pokud by situace trvala déle, dvě třetiny CK ji nepřežijí

    Pokud by současná pandemická situace trvala další dva tři měsíce, dostane cestovní ruch takovou ránu, že ji dvě třetiny cestovních kanceláří nemusí přežít. V televizi CNN Prima News to dnes řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Dodal, že kancelářím se dosud nedostalo od vlády žádné základní pomoci k tomu, aby mohly přežít. Papež věří, že od července se bude dát do několika zemí cestovat. „Jsme nuceni poslouchat odborníky, ale nechceme, aby opatření trvala déle, než je nutné,“ uvedl.

  • Maďar: Zahraniční cestování může zhoršit situaci v Česku

    O cestování přes hranice jako potenciálně největším „rozhození“ epidemiologické situace v Česku mluvil v nedělní debatě Partie na stanici CNN Prima News Rastislav Maďar, který působí jako koordinátor českého epidemiologického týmu. „Musíme si pohlídat velmi pečlivě to, co jsme obětovali,“ dodal Maďar s poukazem na řadu mimořádných opatření, jež pomohla zvládnout šíření pandemie v Česku a která by mohlo rychlé uvolňování hranic zvrátit.

    Naopak ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že se snaží jednat se sousedními zeměmi. Nejen kvůli pracovníkům, ale i kvůli životním partnerům, které zavřené hranice rozdělily. „Vyjednáváme o snadnějších podmínkách v cestování u našich sousedů,“ řekl Tomáš Petříček, který potvrdil, že začíná jednat zejména se Slovenskem a Rakouskem.

  • Nemůžeme házet peníze z vrtulníku, hájí Hamáček pomalou podporu podnikatelům

    Místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD) hájil pomalejší přístup státu k odškodňování a pomoci postiženým podnikatelům v pořadu Partie na stanici CNN Prima News. „Stát zase nemůže házet peníze z vrtulníku,“ uvedl Jan Hamáček s tím, že musí zůstat kontrolní mechanismy, jinak by na vládu dávala opozice trestní oznámení.

    „Představa, že každého odškodníme za všechno, znamená, že stát doženeme k bankrotu,“ dodal Hamáček s tím, že důležité je dát podnikatelům impulz k rozjezdu, jakmile se situace uklidní. „Panu Josefovi, kterému krachuje firma, nestačí vyjádření, že programy fungují dobře,“ reagoval Petr Fiala, předseda ODS. „Je potřeba dát lidem peníze, jinak to nepřežijí,“ dodal.

  • Hamáček: Roušky by mohly být povinné jen v uzavřených prostorech

    Roušky by mohly být povinné jen v uzavřených prostorech, venku by je lidé nosili pouze na doporučení. Vláda se bude možným dřívějším uvolňováním zabývat v pondělí. V televizi CNN Prima News to řekli premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). „Je potřeba debatovat o tom, jak dál s rouškami, jestli je nenosit jen ve vnitřních prostorech (…), zítra na vládě o tom budeme debatovat,“ řekl Babiš. „Ale uvidíme, samozřejmě my rozvolňujeme, jaký to bude mít dopad na výskyt lidí, kteří se nakazí,“ dodal.

  • Vláda: Nouzový stav skončí 17. května

    V neděli se veřejně shodl premiér Andrej Babiš (ANO) s místopředsedou vlády a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) na tom, že nouzový stav skončí 17. květnem. O jeho dalším prodloužení vláda v plánu žádat nemá. „Zatím to zvládneme bez prodloužení nouzového stavu,“ řekl Andrej Babiš v politické diskuzi Partie na stanici CNN Prima News. „Omezení budou vydávána podle zákona na ochranu veřejného zdraví,“ vysvětlil Jan Hamáček, v jakém režimu budou mimořádná opatření vydávaná.

  • Lidé v petici žádají, aby bylo možné žáky vyučovat i v přírodě

    Lidé v petici žádají ministra školství Roberta Plagu (za ANO), aby bylo možné děti po znovuotevření škol vyučovat i v přírodě. Podle nich je to vhodnější než v uzavřené třídě, současná nařízení počítají jen s výukou na školních pozemcích. Od pondělí 11. května začíná nepovinná výuka pro žáky 9. tříd, děti z prvního stupně by se měly vrátit do škol 25. května, ovšem jen ve skupinách po 15 žácích. Školy byly kvůli epidemii nového typu koronaviru uzavřené od poloviny března.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy