Hlavní obsah

V únoru samá červená. Kdo chce řidičák, dostane se na řadu až v březnu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zažádat si o řidičský průkaz není v dnešní době tak snadné, jak by se mohlo zdát. Rezervační systém, který organizuje klienty do pořadníků, hlásí do konce měsíce plno. Pracovníci úřadů kvůli omezené pracovní době nestíhají.

Článek

Kdo plánoval v době covidu získat řidičské oprávnění, počká si. Na pražských úřadech, kam musí žadatelé při vyřizování řidičáku hned několikrát, se tvoří v některých dnech fronty. Na vině je podle Ministerstva dopravy i pražského magistrátu zejména omezení úředních hodin kvůli protipandemickým opatřením.

Místo běžných 37 úředních hodin týdně může zájemce, pokud si neobjedná speciální termín, dorazit jen během 10 hodin.

Právě existenci rezervačního systému používá pražský magistrát jako argument proti frontám – má údajně odbourat zbytečné čekání. Žadatel jednoduše vybere datum a čas, který mu vyhovuje, a na ten se na úřad například s žádostí o řidičský průkaz dostaví. Realita je však ve finále trochu jinde. Rezervační aplikace totiž hlásí v Praze a dalších větších městech České republiky vyblokované termíny téměř do konce měsíce.

Foto: MHMP, Praha.eu

Aktuální stav v online rezervacích návštěv. Registr řidičů a registr vozidel.

To je právě pražský případ, ale jinde v republice na tom nejsou žadatelé výrazně lépe – na brněnských úřadech lze rezervovat poslední únorový týden, pokus o rezervaci v Českých Budějovicích září rudě také až do konce měsíce, podobný obrázek se naskytne i v Karlových Varech. Jinými slovy, ten, kdo by chtěl dnes podat žádost o řidičské oprávnění, má šanci se na úřad probojovat za tři týdny.

Například pražský úřad na Pankráci termíny v rezervačním systému vypisuje vždy jen 14 dní dopředu. Důvodem je podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana hlavně docházka žadatelů. Až třetina z nich se totiž na svůj sjednaný termín zpravidla nedostaví. „Tím blokují volný termín pro další klienty,“ dodává mluvčí pro Seznam Zprávy.

Fronty jenom v pondělí a ve středu

V některých dnech je tlak na úřady zpracovávající řidičské doklady tak vysoký, že se u nich vinou dlouhé fronty.

„Fronty se tvoří jen v pondělí dopoledne a ve středu odpoledne, kdy chodí neobjednaní klienti i přes to, že stále platí nouzový stav a lidé by měli vyřizovat jen nezbytné potřeby,“ reaguje na přeplněný úřad tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman. „Bohužel někteří klienti stále považují svůj v létě končící řidičský průkaz za nezbytný úkon teď v lednu,“ dodává.

Vzhledem k prodloužení nouzového stavu platí prodloužená platnost průkazů, které propadly v jeho průběhu. Stejná tolerance platí také právě u neplatných řidičských průkazů v rámci nouzového stavu na území České republiky. Lidé s propadlým průkazem tak mohou dál řídit, na doklad se hledí jako na platný. Opatření zatím platí na období nouzového stavu a pouze v Česku.

Důvodů přetížení systému je víc

Za přetížením pražského úřadu podle Hofmana mimo jiné stojí i mimopražští klienti, kteří tvoří 15 procent z celkového množství zpracovaných požadavků v rámci registru řidičů.

Silně se také projevily následky brexitu, kdy se několikanásobně zvýšil počet žadatelů z Velké Británie o výměnu řidičského průkazu, právě z důvodu, že země už nepatří do Evropské unie a nemohou na svůj národní průkaz řídit. „Ve skutečnosti svůj průkaz využívat mohou, a to díky přechodným ustanovením smlouvy o odstoupení. Nicméně dle doporučení ambasády je lepší řidičský průkaz vyměnit. Většina úřadů v republice navíc v těchto případech posílá žadatele k nám s tím, že Praha je na to specializovaná, což samozřejmě není pravda,“ vysvětluje za magistrát Hofman.

Jak funguje státní správa v době covidu?

Úřady pracují se zkrácenými úředními hodinami a odkazují klienty na elektronickou komunikaci.

Narazili jste v době pandemie na nefungující úřad? Nebo naopak všechno proběhlo úplně bez potíží?

Napište nám svou zkušenost se státní správou v době covidové na ekonomikazpravy@firma.seznam.cz.

Situace s delší čekací dobou se podle něj pravděpodobně v blízké budoucnosti nezlepší. „S ohledem na avizované zpřísnění vládních opatření je možné, že se úřední doba ještě více zkrátí,“ dodává tiskový mluvčí.

Nárazovému shlukování klientů v jeden čas podle něj nelze zabránit. Jedinou možností je sledovat online stav jednotlivých pracovišť na webových stránkách magistrátu, kde je zveřejňován nejen počet klientů v čekání, ale i aktuální stav jednotlivých odbavovacích přepážek na konkrétním pracovišti.

Ministerstvo dopravy má řešení

Jednoduché řešení, které však rozhodně nepotěší úřady v okolí Prahy a dalších větších měst, našlo Ministerstvo dopravy. „O řidičský průkaz lze zažádat na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Těch je v Česku 206,“ radí za úřad mluvčí František Jemelka.

Čekací martyrium na úřadech však není jediné zdržení, které na cestě k novému řidičáku zájemce čeká. Asociace autoškol ČR si totiž v posledních měsících všimla nedostatku volných komisařů pro zkušební jízdy. Z důvodu bezpečnosti a opatření komisaři podle jejích informací zkouší přibližně polovinu „žáků“, než by zvládli za normální nepandemické situace.

Reklama

Doporučované