Hlavní obsah

Boj o vakcínu zostřuje. Evropa hrozí, že dávky nepustí přes hranice

Foto: VidEst , Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Evropské státy zápasí s pozdními dodávkami objednaných vakcín, výrobci ale přinášejí pozitivní zprávy. Očkování funguje, a to i u seniorů, a chrání i před mutacemi viru, uvádí firmy Moderna a AstraZeneca.

Článek

Z Izraele přicházejí více než nadějné zprávy o výsledcích očkování. Tamní úřady informovaly, že z celkem 128 600 lidí, kteří dostali obě dávky vakcíny firem Pfizer/BioNTech, onemocnělo koronavirem pouhých 20 osob, tedy méně než 0,01 procenta.

„Podle expertů Maccabi jde o předběžná data, výsledky jsou ale velmi povzbudivé,“ píše se v prohlášení zdravotní pojišťovny Maccabi, která o výsledcích očkování informovala. Z oněch dvaceti pacientů, kteří navzdory očkování koronavirem onemocněli, trpělo navíc 50 procent jinými chorobami. Ani u jediného pacienta s covidem-19 se přitom neprojevil vážný průběh nemoci, vždy měli jen mírné příznaky, jako jsou bolesti hlavy, kašel nebo únava.

Anat Ekka Zoharová, ředitelka sekce informací Maccabi, oznámila, že pacienti pocházejí z různých skupin, což prý odpovídá výsledkům zkušebních testů od firmy Pfizer.

EU může zablokovat vývoz vakcín na ostrovy

Úspěšné výsledky izraelské očkovací kampaně jen posilují poptávku po dalších vakcínách z dílny Pfizer/BioNTech, které se v poslední době zpožďovaly. To vyvolalo značnou kritiku evropské veřejnosti, na kterou zareagovalo i vedení Evropské unie. Vzhledem k tomu, že Pfizer a BioNTech vyrábějí svoji vakcínu v Belgii, nařídil Brusel nové kontroly vývozu mimo území EU. Výrobci tak budou muset dávat úřadům ke schválení každý další export, a to včetně Velké Británie, jejíž vláda si objednala 40 milionů dávek této vakcíny.

Německo už naznačilo, že pokud by měly dostat státy EU vakcín méně, než si objednaly, mohla by EU vývozy zcela zablokovat. „Musíme vědět, zda a které vakcíny jsou vyváženy z Evropské unie,“ citoval list The Times německého ministra zdravotnictví Jense Spahna.

Obavy EU o dostatek vakcíny ještě znásobilo prohlášení firmy AstraZeneca, od níž si Evropané objednali celkem 100 milionů dávek. Společnost ale oznámila, že sníží dodávky o 60 procent kvůli výrobním problémům továrny v Belgii. Úředníci EU ale firmě vzkázali, že musí dodržet smlouvu a dodat slíbených 100 milionů dávek do konce března.

AstraZeneca vyvolala tento týden značnou pozornost v Německu. Tamní deník Handelsblatt totiž napsal, že její vakcína má jen osmiprocentní účinnost u pacientů starších 65 let. Právě ti jsou přitom nejohroženější skupinou obyvatelstva a těmi, kdo v nemocnicích na koronavirus nejčastěji umírá. Bulvární deník Bild doplnil, že německé úřady nepočítaly s tím, že vakcína vyvinutá ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity dostane licenci i pro používání u seniorů. Pokud by se zpráva Handelsblattu potvrdila, značně by to zkomplikovalo očkovací plány mnoha (nejen) evropských států.

Vakcína funguje i na seniory, ujišťuje AstraZeneca

AstraZeneca ale ve svém pondělním prohlášení informace německého listu odmítla. „Zprávy o tom, že vakcína AstraZeneca/Oxford účinkuje u lidí starších 65 let jen na osm procent, je naprosto mylná,“ píše se v prohlášení firmy, která se odvolala na listopadovou studii v lékařském časopise The Lancet. Ta naopak poukazovala na silnou účinnost látky i u starších lidí, u nichž se po očkování druhé dávky vakcíny vyvíjí silné protilátky.

Pozitivní zpráva přišla i od amerického výrobce vakcín Moderna. Její vědci oznámili, že podle předběžných výsledků testování se zdá, že jejich látka funguje i proti britské a jihoafrické mutaci viru. Ty vyvolaly v poslední době značné obavy lékařů i veřejnosti, protože jsou infekčnější než „klasická“ podoba viru. Vědci odhadují, že britská mutace se mezi lidmi šíří až o 70 procent rychleji.

Moderna provedla svoji studii na krevních vzorcích osmi pacientů, kteří dostali dvě dávky její vakcíny. Imunitní systémy pacientů vytvořily dostatek protilátek, které zabránily průniku mutací viru do buněk, v případě jihoafrické mutace viru ale nebyla ochrana tak silná jako v případě britské mutace.

Moderna se proto domnívá, že ochrana proti jihoafrické mutaci může trvat kratší dobu. To je podle profesora Lawrence Younga z lékařské školy při univerzitě Warwick, jehož citovala stanice BBC, znepokojivé. Moderna proto nyní zkoumá, zda by proti dalším mutacím viru nemohlo pomoci naočkovat pacienty ještě třetí dávkou její vakcíny.

Omlouváme se, v původní verzi textu byla chybná informace, že se britská mutace šíří 70krát rychleji než původní koronavirus. Správně je, že se šíří o 70 procent rychleji.

Reklama

Doporučované