Hlavní obsah

Ve firmách jsme našli 21 ohnisek viru, říká nová hlavní hygienička

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Nová pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová s ministrem zdravotnictví Janem Blatným.

Reklama

Ani po třech týdnech přísných opatření se nedaří počty nakažených výrazně stlačit. Podle hlavní hygieničky za tím stojí testování ve firmách. To už objevilo 21 ohnisek nákazy.

Článek

Nově pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pátek poprvé veřejně vystoupila. A čelila dotazům, jak je možné, že ani přes přísná opatření čísla nakažených výrazněji neklesají.

„Já bych neřekla, že neklesla. Ona klesají pomalounku,“ řekla Svrčinová. Situaci se podle ní podařilo stabilizovat a nastavená opatření fungují.

Přísná opatření zahrnují třeba zákaz pohybu mezi okresy nebo sport jen v katastru obce. Například tento pátek bylo zachyceno jen o 600 nových případů méně než minulý pátek.

Podle Svrčinové je to způsobeno masivním testováním ve firmách. „Denně testujeme 200 až 300 tisíc osob v průmyslu. I kdyby tam byla jen jednoprocentní pozitivita, denně tím ta čísla vyrostou o dva až tři tisíce,“ vysvětlila nová hlavní hygienička.

Plošné testování ve firmách hygienikům v poslední době odhalilo i 21 nových ohnisek nemoci, takzvaných clusterů. „Nejsou velké, největší má 64 osob,“ dodala Svrčinová, podle níž je takové testování významným krokem k tomu, aby se Česko dostalo ven ze svízelné situace.

Antigenní testování se podle ní projevilo především v průmyslových regionech. To tvrdí i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák, v jehož kraji čísla nakažených na začátku týdne rostla. „Vypadá to na to, že výrazný nárůst nově potvrzených ze začátku týdne se v trendu nepotvrdil. Mírně vyšší sedmidenní incidence a pozitivita testů je s vysokou pravděpodobností ovlivněna plošným antigenním testováním,“ uvedl Vondrák.

I ministr zdravotnictví Jan Blatný je přesvědčený, že opatření zabírají – jinak by prý situace vypadala mnohem hůř. „Bez opatření byla čísla predikována na 30 tisíc nově nakažených denně a více než 10 tisíc lidí v nemocnicích. A to se nestalo. Když jsme tato opatření zaváděli, říkali jsme, že po třech týdnech budou čísla v podobných úrovních jako v počátku,“ upozornil Blatný.

Blatný stále neřekl, z jakých důvodů musela skončit bývalá hlavní hygienička Jarmila Rážová. Svrčinová je zatím pouze pověřená jejím zastupováním, na místo musí být podle služebního zákona vypsáno výběrové řízení.

Ministr se zároveň znovu ohradil proti informacím, že Česko očkuje pomalu a vakcíny mu leží ve skladech. Podle informací, které poskytl novinářům, bylo v Česku k 17. březnu vyočkováno 1 215 430 dávek z dodaných 1 503 770, Česko je podle něj na šestém místě v Evropě co do poměru dodaných a vyočkovaných vakcín.

Od dubna se očkování zrychlí i díky dodávkám jednodávkových vakcín od firmy Johnson & Johnson. Do celé Evropy mají v dubnu dorazit 3 miliony dávek, v květnu 13 milionů a v červnu 39 milionů. Do Česka by mělo do konce dubna dorazit několik desítek tisíc vakcín. Očkovací strategie původně počítala se 185 tisíci dávek.

Reklama

Doporučované