Hlavní obsah

Ve Zlíně je vystaveno 85 fotografií Jana Saudka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V galerii v Obchodním domě Zlín je k letošním 85. narozeninám Jana Saudka vystaveno jeho 85 fotografií ze všech tvůrčích období.

Článek

Výběr fotografií je koncipován tak, aby byla zastoupena nejtradičnější a nejslavnější poloha Jana i fotografie, které až tak k vidění nebývaly. Vystaveny jsou známé Saudkovy snímky Marie č. 1, Slovanská dívka se svým otcem či New York, New York. „V premiéře je tady jedna z nejstarších fotek, ze Spojených států, kde byl Jan jako mladík a fotí tam na silnici děvče,“ uvedl kurátor výstavy Libor Gronský. Nedávno byl představen také Saudkův portrét zpěváka skupiny Rammstein.

„Jde o pečlivě vybraný průřez od nejstarších témat spjatých se vzpomínkami na dětství či známými figurálními motivy zasazenými do průmyslové krajiny až po poslední díla, v nichž Jan Saudek svým osobitým, až provokativním způsobem zachycuje ženské tělo jako oslavu jeho krásy a přirozenosti. Vystaveny jsou i některé z ikonických fotografií, dobře známých široké veřejnosti. Podobně rozsáhlé výstavy dnes Jan Saudek dělá jen velmi zřídka, na Moravě to bylo naposledy před sedmi lety na zámku Holešov,“ uvedl Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která výstavu pořádá s Obchodním domem Zlín a zlínským magistrátem.

Pro Saudka jsou ženy idolem. „Nejkrásnější na světě je ženská. Ženská je zázrak a je to jediný důkaz existence boží, protože něco tak nádherného, voňavého a nebezpečného mohl stvořit jen Bůh,“ řekl dnes Saudek ve Zlíně. Saudek se nyní věnuje litografii, přál by si, aby byla vydána kniha jeho pornografických fotografií.

Výstava ve Zlíně bude minimálně do konce ledna, není vyloučeno, že bude prodloužena.

Reklama

Doporučované