Hlavní obsah

Večer ven jen s formulářem. Už čtyři státy EU sáhly po zákazu vycházení

Foto: Profimedia.cz

V Paříži a dalších osmi francouzských městech platí noční zákaz vycházení od soboty.

Reklama

Zákaz nočního vycházení jako jedno z protipandemických opatření. K tomu v Evropě po narůstajících počtech nakažených přistoupily Francie, Belgie nebo Slovinsko. Jako poslední se přidala Lombardie, o zákazu uvažuje také Madrid.

Článek

Dvacet milionů Francouzů nesmí až na výjimky v době od deváté hodiny večerní do šesté hodiny ranní opustit svá bydliště. Ve Francii zákaz nočního vycházení platí pro devět nejhůře zasažených oblastí, v platnost vešel v sobotu 17. října. Omezení se týká pařížského regionu Île-de-France a měst Rouen, Lille, Lyon, Saint-Étienne, Grenoble, Toulouse, Montpellier a Aix-Marseille.

Prezident Emmanuel Macron původně oznámil, že zákaz nočního vycházení bude platit měsíc, vláda by ale opatření ráda prodloužila na šest týdnů, tedy do 1. prosince. Případné prodloužení musí schválit parlament. Výjimku mají lidé mířící do nebo z práce, vyžadující lékařskou péči, osoby zapojené do pomoci potřebným a lidé, kteří doloží nutnost přepravy (například vlak nebo letadlo). Opustit svůj domov můžou obyvatelé devíti oblastí v případě venčení psa nebo pokud jsou oběťmi domácího násilí. Pro ty je navíc zřízena speciální linka 3919.

Trest za porušení zákazu nočního vycházení bude stejný jako za porušení ostatních zdravotních pravidel, tedy pokuta 135 eur, která může při opakovaném přestupku stoupnout až na 3750 eur nebo šest měsíců vězení. V ulicích na dodržování opatření dohlíží na dvanáct tisíc příslušníků policie a četnictva.

Obyvatelé zón, ve kterých platí zákaz vycházení, budou stejně jako při jarním lockdownu země mimo svůj domov potřebovat speciální formulář „attestation de déplacement“ (cestovní prohlášení), jenž potvrdí, že spadají do některé ze skupin obyvatelstva s výjimkou. Lidé, kteří zákaz poruší z pracovních důvodů, pak budou potřebovat ještě jeden další formulář.

O něco mírnější zákaz vycházení začal platit v pondělí v Belgii. V jedné ze zemí Beneluxu nesmí lidé až na výjimky opustit svá bydliště v době od půlnoci do páté hodiny ranní. Od osmé hodiny večerní ale v celé zemi platí zákaz prodeje alkoholu, informuje Politico. Zpřísnění se dočkala i pravidla o sociálních kontaktech, nově se počet osob, se kterými se Belgičané mohou setkat mimo členy své rodiny, snížil ze tří na jednu, uvádí AP.

Domů si mohou Belgičané pozvat maximálně čtyři osoby, ty musí dodržovat pravidla sociálního distancování a musí jít o stejné lidi po dobu 14 dní. Na veřejnosti pak mohou být pohromadě maximálně čtyři lidé. Opatření mají zatím platit měsíc.

Restaurace, bary nebo kavárny jsou zavřené a smí poskytovat pouze jídlo a pití s sebou, obchody mohou fungovat nejpozději do 22 hodin, školy zůstávají nadále otevřené. Za nedodržování zavedených opatření hrozí obyvatelům pokuta 250 eur. Pro Belgii to je podle serveru VRT první celostátní opatření ohledně zákazu vycházení od druhé světové války.

Od úterý platí noční zákaz vycházení také ve Slovinsku, kde vláda vyhlásila třicetidenní nouzový stav. Lidé nebudou moci opustit svá bydliště od 21 do 6 hodin ráno. Ministr vnitra Aleš Hojs na tiskové konferenci dále oznámil, že budou zakázány veřejné a náboženské akce včetně svateb. Slovinci se nebudou moci setkávat ve větším počtu, než je šest lidí najednou, dosud byl maximální počet deset osob. Zakázáno je také cestování mezi jednotlivými regiony, které jsou nejvíce postižené nákazou.

Hromadná doprava zůstává neomezena, otevřeny zůstávají muzea nebo knihovny. Výjimku pro počet osob, které se mohou setkat, mají členové jedné domácnosti. Za porušení platných opatření hrozí pokuta v rozmezí od 400 do 4000 eur, kterou může udělit slovinský zdravotní inspektorát a nově také slovinská policie, informují The Slovenia Times.

V úterý oznámila znovuzavedení nočního zákazu vycházení italská Lombardie. Opatření začne platit ve čtvrtek, zákaz bude platit od 23:00 do páté hodiny ranní. Naposledy podobná opatření platila v Itálii v květnu, kdy skončila první karanténa. Kromě omezení pohybu se také o víkendech zavřou obchodní centra, kde se neprodávají potraviny, uvádí Corriere della Sera.

Výjimku budou mít stejně jako na jaře lidé s potvrzením v podobě formuláře, kde musí kromě svého jména uvést, že svůj domov v čase zákazu vycházení opouštějí kvůli pracovním nebo zdravotním záležitostem. K Lombardii se později přidala také Kampánie. Předseda regionální vlády Vincenzo De Luca oznámil, že požádá italského ministra zdravotnictví o zavedení nočního zákazu vycházení od pátku. „Od 23 hodin se přeruší aktivity a pohyb,“ uvedl De Luca. Podle předsedy regionální vlády Kampánie směřuje k uzavření, protože na jednotkách intenzivní péče zůstalo volných 15 lůžek.

O zákazu vycházení uvažuje podle agentury Reuters také Madrid. O případném zákazu vycházení ale může rozhodnout pouze celostátní vláda, ta regionální nemá dostatečné pravomoce. Kabinet Pedra Sáncheze má situaci v hlavním městě projednat v úterý.

Ve španělské metropoli platí od 9. října dvoutýdenní nouzový stav a lockdown, místní obyvatelé ale stále mohou opustit své domovy, omezený je pouze pohyb do nebo z města. „Zákaz vycházení by znamenal, že by se v některých hodinách omezila mobilita, jako to udělala například Francie,“ cituje Reuters regionálního ministra zdravotnictví Enriqua Ruize Escudera. Podle deníku La Vanguardía by ale zákaz platil od půlnoci, aby „respektoval čas večeří“ a zmírnil ekonomické dopady.

Nouzový stav skončí v pátek a podle úřadů ho vláda neprodlouží, vyzvala tak regionální politiky, aby začali připravovat další postup. Escudero mezitím oznámil ambiciózní plán místní vlády, která připravuje testování odpadních vod v metropoli. „Bylo by to jako testovat tisíce lidí najednou,“ vysvětlil Escudero. Madridská radnice v úterý oznámila, že zrušila tradiční lednovou Jízdu tří králů (Los Reyes Magos), tedy obdobu českých Vánoc.

Reklama

Doporučované