Hlavní obsah

„Věda neví“. Klimatická krize vybarvila kontrast mezi Trumpem a Bidenem

Donald Trump při příletu do Kalifornie – na fotce na letišti v Sacramentu.

Reklama

Americké prezidentské volby mají nové, ožehavé téma. Prioritou se po rasismu a koronaviru stala i změna klimatu. Západní pobřeží je totiž už několik dní v plamenech a vrcholní politici se nemohou dohodnout, co nebo kdo za to může.

Článek

Rozsáhlé požáry zasáhly západoamerické státy Kalifornie, Oregon i Washington. A zatímco demokrat Joe Biden v nich vidí důsledek klimatických změn, hlava Spojených států Donald Trump takovou možnost popírá. Kontrast mezi dvěma hlavními kandidáty na příštího amerického prezidenta tak už nemůže být výraznější.

V rámci své předvolební kampaně objíždí současný nájemník Bílého domu právě i zdevastované oblasti v Kalifornii. Otázku globálního oteplování v pátrání po příčině požárů Trump smetl ze stolu, podle něj se „teploty začnou ochlazovat“ a viníkem je nedostatečné spravování lesů.

„Nemyslím si, že věda doopravdy ví, co se doopravdy děje,“ rýpl si Trump podle amerického listu The New York Times. Jen v samotné Kalifornii smrtonosné plameny zabily nejméně sedmadvacet lidí, na uhel spálily obrovské plochy lesů i obydlených oblastí a zamořily celý region kouřem. Statisíce lidí navíc musely opustit své domovy a před ohněm uprchnout a další oběti a zraněné hlásí i státy Oregon a Washington.

Trumpův demokratický vyzyvatel Biden naopak prohlásil, že tuto zkázu způsobila prezidentova nečinnost a popírání klimatické krize. Poukázal nejen na požáry na západním pobřeží, ale i záplavy na středozápadě a hurikány sužující Mexický záliv. „Pokud dáte tomuto klimatickému žháři čtyři další roky v Bílém domě, jak by pak mohlo někoho překvapit, že je Amerika v plamenech?“ zeptal se svých příznivců při zastávce ve svém domovském Delaware.

Hoax vypuštěný Čínou? Už ne

Ačkoliv dosud byla otázka klimatické změny jednou z těch, jež v kampaních kandidátů (i těch odpadlých) nějakým způsobem rezonovaly, větší pozornosti se jí dostává až teď. Ve chvíli, kdy je jasné, že pohled na věc Trumpa a Bidena se diametrálně odlišuje.

Trump dříve o klimatické krizi zaviněné člověkem tvrdil, že je to hoax vypuštěný Čínou. A ačkoliv od této představy už upustil, stále otázce nevěnuje dost pozornosti. Jeho vláda navíc podporuje třeba energetický průmysl a výrobu, což je vlastně Trumpova politická strategie, která mu v některých důležitých státech nahání body navíc.

V rámci toho zrušil Trumpův úřad podle BBC více než 70 opatření týkajících se životního prostředí – a tedy z nějaké části i klimatické změny. Zmírnil i regulace produkce metanu v ropných a plynových vrtech a zrušil i ty, které zavedl jeho předchůdce Barack Obama ohledně skleníkových plynů z elektráren.

Politický kalkul kvůli mladým?

Biden, který působil jako Obamův viceprezident, by chtěl obnovit podpis Spojených států u Pařížské klimatické dohody. Americkou účast na ní Trump vypověděl v červnu roku 2017. A stejně jako současný prezident rušil Obamova opatření, Biden by je chtěl opět znovu zavést.

Politický matador také – k překvapení mnohých – před týdny oznámil, že rozšiřuje svůj původní plán pro financování infrastruktury i zelených pracovních míst. Což je priorita spíše americké levice.

Je tedy otázkou, nakolik je tato mírná otočka směrem k zelenému smýšlení politický kalkul. Jde přece jen o téma, o které se ve velkém zajímají zejména mladší voliči. Ti podle BBC v demokratických primárkách hlasovali pro jiné kandidáty, kteří se klimatické krizi ve svém programu věnovali více. A právě mladí lidé by – ze zkušeností dřívějších demokratických kandidátů – mohli o výsledku prezidentských voleb v listopadu rozhodnout.

Reklama

Doporučované