Hlavní obsah

Velikonoce musí lidé strávit doma, píše Blatný v utajované zprávě

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Reklama

Ministr zdravotnictví Jan Blatný rozeslal politikům podklady k jednání o nouzovém stavu. Píše se v nich, že pokud se opatření uvolní, počty nakažených začnou zase rychle růst.

Článek

Omezení pohybu, jako je například zákaz cestování mimo okresy, musí trvat nejméně do poloviny dubna, vyplývá ze závěru zprávy, kterou ministr zdravotnictví Jan Blatný rozeslal koaličním i opozičním politikům. Prezentace má sloužit jako podklad k jednání o prodloužení nouzového stavu.

„Problémem současného stavu je stále velmi vysoká virová nálož v populaci spojená s komunitním šířením nakažlivější formy viru,“ píše se v dokumentu. Ministerstvo se rozhodlo nejnovější data a predikce šíření koronaviru nezveřejnit, redakce Seznam Zpráv má ale dokument k dispozici.

Počty pozitivních testů sice v posledních dnech klesají, podle zprávy ministerstva se ale nedá hovořit o dobré situaci. Relativní pozitivita testů je stále vysoká, nad 30 %. Mezi nakaženými je navíc vysoký počet zranitelných lidí, kteří budou i v dalším období zatěžovat nemocnice více než 500 novými příjmy denně. I přes brždění epidemie je počet hospitalizací enormní - konkrétně více než 8000 pacientů v nemocnici, z toho více než 1800 na jednotce intenzivní péče.

Uvolníme a epidemie může náhle znovu začít sílit, ukazuje predikce:

Foto: MZČR

Počet nakažených sice klesá, ale stále je příliš vysoký. Rozvolnění je nebezpečné, tvrdí Blatný.

Ministerstvo poslancům poslalo model situace, kdyby od 29. března došlo k „dílčímu uvolnění opatření“. Počet setkání by podle nich narostl na dvojnásobek, tedy asi 50 % běžných setkání.

Ve zprávě se explicitně neuvádí, s jakým uvolněním opatření kalkuluje. Pravděpodobně však alespoň zčásti půjde o cestování mimo domovský okres, protože počet pracovních a školních kontaktů zůstává na původních hodnotách.

Kvůli této předpovědi Blatný odmítá nejméně do poloviny dubna rozvolňovat opatření tak, aby se zvýšil pohyb obyvatel a narostl počet jejich kontaktů. „V této situaci by opětovné navýšení mobility a rizikových kontaktů bylo extrémně rizikové, zejména uvážíme-li i vliv období Velikonoc,“ píše se ve zprávě.

„Epidemie má stále potenciál velmi rychle vrátit růstovou dynamiku šíření s reprodukčním číslem nad 1, a to již do cca 10 dnů od navýšení mobility. Následně by došlo k nárůstu počtu hospitalizací nad 10 000 a v intenzivní péči až nad 2000. Zejména u péče na JIP by hrozilo zahlcení dostupných kapacit,“ stojí také v dokumentu.

Úbytek počtu hospitalizací bude až do konce března pozvolný, potom zřejmě zrychlí i vlivem pokračujícího očkování seniorů, předpovídá ministerstvo.

Duben, ještě tam budem

Současná opatření, tedy zákaz cestování mezi okresy, zavření restaurací, části obchodů a škol, hodnotí ministerstvo takto: Počet pracovních kontaktů se oproti běžnému životu smrsknul na 20 %, školních kontaktů na 0 % a ostatních kontaktů na 20-25 %.

Současný trend počtu pozitivních testů je přitom podle neveřejných dat ministerstva spíše příznivý. Epidemie od 10. března jednoznačně zpomaluje a virová nálož začala klesat. Reprodukční číslo vykazuje hodnotu 0,86.

„Jde o vývoj pozitivní, avšak stále se pohybující ve vysokých počtech denně potvrzovaných nákaz, a to zejména u potenciálně zranitelných osob, seniorů, chronicky nemocných apod. Existují velké rozdíly mezi regiony, epidemie na východě republiky stále ještě vrcholí, i když v méně rizikových hodnotách, než tomu bylo na západě a severu Čech,“ píše se v dokumentu.

Pokud zůstanou opatření až do konce dubna stejná jako dosud, tedy včetně zákazu cestování mezi okresy, v dubnu se nakazí covidem-19 asi poloviční počet lidí oproti březnu, předvídá ministerstvo.

Předpověď šíření covidu-19 za stávajících opatření:

Foto: MZČR

Současná opatření proti šíření koronaviru fungují, píše poslancům Blatný.

Sněmovna bude o prodloužení nouzového stavu jednat v pátek. Menšinová vláda ANO a ČSSD ho chce prodloužit o dalších 30 dní, chybí jí ale většina hlasů. Současný nouzový stav končí v neděli 28. března.

Nouzový stav je k zákazu cestování mezi okresy nutný. Opozice ale kritizuje například to, že lidé nesmějí jezdit ani na své vlastní chaty. Od Blatného si proto opoziční strany vyžádaly podklady, které mají dokázat efektivitu současných opatření.

Reklama

Doporučované