Hlavní obsah

Velikonoce v karanténě: Buďte ohleduplní a dodržujte pravidla

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Chytrá karanténa

Chytrá karanténa.

I přes krásné počasí, které nás podle předpovědí čeká, je potřeba stále dbát na všechna doporučení a respektovat nařízení. Pokud to zvládneme, nebudeme po svátečních dnech svědky výrazného nárůstu počtu nakažených!

Článek

Jakkoliv předpovědi počasí slibují opravdu krásné velikonoční dny, je nutné, aby všichni v souvislosti s pandemií koronaviru respektovali platná doporučení a nařízení. Je to jediná cesta, jak nás po Velikonocích nebudou čekat vyšší počty nakažených - a tím pádem se opět výrazně přiblížíme normálním dnům. Následující dny budou klíčové, nepodléhejme dojmu, že máme vyhráno. Jsme na dobré cestě, ale i nadále je třeba se chovat ohleduplně a zodpovědně!

Jaká pravidla je nutné dále dodržovat?

* Pokud to není nezbytné, zůstaňte doma

Můžete jít na krátkou zdravotní procházku, nákup, případně k lékaři či do práce, ale rozhodně se vyhýbejte například piknikům v parcích či posedávání na lavičkách.

* Vyvarujete se návštěv příbuzných a sousedů

To, že vám na blízkých záleží, dokážete nejvíce tím, že jim tentokrát jen zavoláte.

* Chraňte seniory

Vynechte pro tento rok návštěvy prarodičů, protože právě senioři patří mezi nejohroženější skupinu lidí.

* Nechoďte na koledu

Na Velikonoční pondělí nechoďte koledovat. Vysvětlete i vašim dětem, že letos je třeba zůstat doma. Děti mohou babičce a dědečkovi zavolat.

* Stále s rouškou a v rozestupech

Vyrazíte-li ven mezi lidi, mějte stále zakrytá ústa a nos rouškou a dodržujte rozestupy. V lese, při běhání nebo na kole mít roušku nemusíte, i tak ale buďte ohleduplní a pokuste se vyhnout ostatním. Mějte však roušku u sebe, pokud někoho potkáte, nasaďte si ji.

* Do kostela online

V souvislosti s vyhlášením stavu nouze byly zrušeny i všechny bohoslužby, platí to i pro období Velikonoc. Kněží v kostelích mohou mše sloužit, ale bez přítomnosti věřících. Farnosti i církve na svých webových stránkách aktuálně nabízejí přenosy ze mše nebo alespoň audiozáznam, zveřejňují také manuály k domácí bohoslužbě.

* Užijte si Velikonoce se svými nejbližšími

Ať už „naživo“ s těmi ve společné domácnosti, nebo na dálku se všemi ostatními.

Společně to zvládneme!