Hlavní obsah

Velká rohlíčková loupež. Policie řeší případ lidí, které podvedli s cukrovím

Foto: Květoslava Hejlová

Slíbili dodat cukroví před Štědrým dnem, za které zákazníci poslali zálohy. Dodavatel se však odmlčel. (Ilustrační snímek)

Reklama

Zhruba dvě stě zákazníků si objednalo vánoční cukroví po internetu a zaplatilo zálohu. Když mělo dojít na předání, dodavatel přestal komunikovat. Případ už prošetřuje policie s podezřením na podvod.

Článek

Jedno kilo vánočního cukroví za 280 korun, přičemž v nabídce bylo hned několik druhů, přes kokosky a vosí hnízda až po oblíbené vanilkové rohlíčky a linecké.

Tato internetová nabídka zaujala v předvánočním čase odhadem nižší stovky zákazníků v okolí Prahy, kteří ochotně poslali na domluvené bankovní konto padesátiprocentní zálohu. Cukroví jim ovšem před Vánoci nedorazilo a provozovatel se zákazníky přestal komunikovat.

„Cukroví měl pán rozvážet od 18. do 22. prosince. Myslel jsem si, že je to restaurace, a bohužel, když se zavřelo všechno gastro, tak místo vaření začala restaurace péct cukroví,“ vysvětluje David Ditrich, jeden z klientů, kterému žádné cukroví nedorazilo ani den před Vánoci.

Případ už řeší policie. „Zabýváme se případem podvodného cukroví, které nebylo zákazníkům dodáno. V současné chvíli evidujeme více než 80 poškozených, celková škoda je přibližně 40 tisíc korun,“ říká Eva Kropáčová, vedoucí tiskového oddělení pražského krajského ředitelství Police ČR, s tím, že věc se prošetřuje pro podezření na podvod.

Dodává, že případ nedodání cukroví před Vánoci je z pohledu policie ojedinělý. „Za posledních 12 let jsme problémy s cukrovím nezaznamenali,“ dodává Kropáčová.

Nabídka z podivných internetových stránek

Už více než dvě stě lidí se proto spojilo na sociální síti Facebook, kde se snaží předávat si informace a zjistit, kolik zákazníků bude nakonec o Vánocích bez cukroví.

Upečení cukroví nabízely reklamy, které odkazovaly na webové stránky Jiříkovy kuchyně. Na stránkách uvedené telefonní číslo je mimo provoz, na e-mail Seznam Zpráv nikdo nereagoval.

Stránky nejsou ani na zakoupené doméně, aby šlo dohledat, kdo si je zaregistroval. Je na nich uvedena pouze adresa v Rybné ulici v centru Prahy. Jde přitom o známou adresu, kde sídlí tisíce firem na klíč.

Seznam Zprávy se zkoušely ozvat i do bytového družstva Hlivická, kam měla Jiříkova kuchyně dovážet jídla.

„Nevím, jaké jsou s tím zkušenosti. Tu nabídku někdo sundal, prý jsou to nějací podvodníci,“ řekla reportérovi žena, která v družstvu zvedla telefon.

Reklama

Související témata:
Linecké cukroví
Rohlíčky

Doporučované