Hlavní obsah

Ven povinně jen s rouškou! Jak si ji vyrobit?

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Foto: Profimedia.cz

Výroba roušky, ilustrační foto.

Od 19. března 2020 platí povinnost mít na všech místech mimo domov a vlastní auto ochranné prostředky dýchacích cest, které brání šíření kapének. Mezi ty patří i doma zhotovené roušky.

Článek

I jednoduchá doma vyrobená rouška má smysl! Dokáže vás totiž částečně ochránit a zároveň účinně zachytává vaše vlastní kapénky, které šíříte a které by mohly být nakažlivé pro ostatní. Nakažení lidé jsou totiž vysoce infekční ještě předtím, než se u nich objeví první projevy nemoci, navíc u některých osob může onemocnění probíhat bez příznaků, přičemž jsou ale nebezpeční pro ostatní.

Z čeho vyrobit opakovaně použitelnou roušku?

Aby byla ochrana i u doma vyrobených roušek co nejvíce účinná, mělo by se jednat o materiál, který jednak zachytí co nejvíce virových částic, ale zároveň je dobře prodyšný. Jako optimální se jeví čistá bavlna z nové látky na povlečení či bavlněná trička. Když se na látku podíváte proti světlu, neměli byste vidět jednotlivé otvory mezi vlákny, ale zároveň, když si ji přiložíte k ústům, měli byste se snadno nadechnout. Zvolený materiál by měl rovněž umožnit snadnou sterilizaci roušky po každém použití. Nejjednodušší je sterilizovat roušku tak, že ji vyvaříte. Více detailních informací najdete v tomto článku na okoronaviru.cz

Jak vyrobit jednorázovou roušku?

Nejčastěji využívaná rouška, kterou lze vyrobit i doma, je tato jednorázová. MUDr. Pavel Březovský ze Státního zdravotního ústavu doporučuje následující postup, kdy budete potřebovat jen balíček hygienických kapesníčků (vhodné jsou s mentolem či aloe) a jakoukoliv šňůrku, provázek, tkaloun či jiný úvazek. Tato improvizovaná rouška je určena k osobnímu krátkodobému použití. Je hotová do minuty a stále máte při sobě do zásoby ústenky na celý den.

- Kapesníček rozložíte na rovnou plochu a skládáte do harmoniky z jedné strany na druhou.

- Na obou koncích uvážete šňůrku nebo jiný úvazek.

- Uprostřed složené harmoniky roztáhnete tak, aby se vytvořil tvar ústní roušky.

- Volné konce šňůrky uvážete v zátylku.

Při sundávání této improvizované roušky postupujte od zadního úvazku. Nesahejte na její zevní plochu. Může být kontaminována kapénkami, které na ní ulpěly z okolí. Použitou ústenku zlikvidujte.

Jak roušku správně nosit?

- Před nasazením roušky si pořádně umyjte ruce.

- Roušku přiložte na ústa a nos a vytvarujte ji tak, aby dobře přiléhala k nosu a tvářím.

- Po nasazení roušky na ni více nesahejte. Jestliže se tomu nevyhnete, opět si umyjte ruce nebo, jste-li venku, použijte dezinfekční gel.

- Roušku sundávejte odzadu.

- Jednorázovou ihned vyhoďte, bavlněnou sterilizujte převařením.

- Umyjte si pořádně ruce.

Pokud nemáte k dispozici žádnou roušku a ani si ji nemůžete vyrobit, použijte aspoň šálu, šátek či třeba ručník přes nos a ústa. Ochranná pomůcka by měla vždy co nejvíce přiléhat k tváři a nosu.