Hlavní obsah

Většina Britů by hlasovala pro setrvání v EU, ukazuje nejnovější průzkum. Voliči jsou nespokojení s průběhem vyjednávání

Foto: Shutterstock.com

Výsledek průzkumu ukazuje také to, že jsou Britové nespokojení s výsledkem vyjednávání o brexitu (ilustrační foto).

Reklama

Podle autorů průzkumu je potřeba brát jeho výsledky s určitými rezervami. Jasně však indikují, že voliči nejsou spokojení se způsobem, jakým se vyjednávání vlády o brexitu ubírají.

Článek

Nejnovější průzkum veřejného mínění mezi Brity ukazuje, že téměř 60 procent z nich by v referendu o vystoupení z Evropské unie nyní hlasovalo proti. To je nejvyšší číslo od brexitového referenda v roce 2016. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle průzkumu agentur NatCen a The UK in a Changing Europe by hlasovalo 59 procent lidí pro setrvání v EU, 41 procent by naopak podpořilo odchod z evropské osmadvacítky. Podle expertů na veřejné výzkumy výsledek koresponduje s dosavadními poznatky předchozích anket, kdy mírná nadpoloviční většina podpořila setrvání v unii.

Autor průzkumu John Curtice však upozorňuje na to, že jeho vypovídací hodnota není absolutní. Komise, která průzkum formou otázek prováděla, byla podle něj spíše nakloněna k setrvání v EU. Příklon k setrvání v unii pak vyjádřili také respondenti, kteří se v původním referendu k urnám ani nedostavili.

Celkový počet dotázaných dosáhl 2 048. To podle Curtice znamená, že studie plně nereflektuje změnu ve veřejném mínění, kterou mohlo způsobit zveřejnění konkrétnější strategie odchodu z EU z pera britské premiérky Mayové. Podle Curtice však průzkum ukazuje, že veřejnost průběh vyjednávání nehodnotí kladně.

Konzervativní vláda Mayové i opoziční labouristé také již dříve popřeli, že by v úvahu připadalo druhé referendum o brexitu.

Reklama

Doporučované