Hlavní obsah

Většina Britů není s brexitem spokojena

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Většina Britů není spokojena s postbrexitovou dohodou, kterou zajistil Boris Johnson s Evropskou unií. Vyplývá to z průzkumu, který mapuje postoj k brexitu od vystoupení země z EU.

Článek

Zprávu publikovala skupina British Foreign Policy Group, která je nezávislým think tankem. Studie ukázala, že spokojenost pociťuje méně než čtvrtina dotazovaných Britů.

Debata nad podobou postbrexitové dohody po téměř pěti letech od referenda v roce 2016 dokazuje hluboké rozdělení národa v otázce budoucí role země v Evropě.

Až 27 procent dotázaných by si přálo bližší partnerství s EU s možností se do unie opět vrátit. Dalším 22 procentům by se líbilo být si s EU nablízku, ale k sedmadvacítce se již nepřipojovat. Celých 12 procent by přivítalo se od unie více oddálit.

Čtyřiadvacet procent lidí, kteří souhlasí s dohodou, dodává, že je to pro ně nejlepší dohoda pro blízkou budoucnost. Na otázku nedokázalo odpovědět 15 procent lidí.

Průzkum skupina provedla týden po oficiálním brexitu, tedy týden po 1. lednu 2021. Chtěli tak podle BBC provést první sondu do nálad v Británii. I když Británie formálně unii opustila 31. března 2020, přechod, který měl zajistit jen mírné dopady, trval až do konce minulého roku.

Emoce se za poslední rok uklidnily. I když by se chtěla vrátit jen menšina, většina Britů považuje EU za bližšího partnera než Spojené státy americké.

Pro brexit hlasovalo většinou starší obyvatelstvo než mladší lidé ve městech, ale průzkum si všímá, že více než čtvrtina voličů pro vystoupení z EU se označovala za Evropany.

Reklama

Doporučované