Hlavní obsah

Většina lidí zapomíná na tři základní pravidla. Proto je váš mobil v nebezpečí

Kyberbezpečnost podle ČBA. Češi na zabezpečení příliš nedbají.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z mobilů nakupujeme, převádíme peníze, posíláme rodinné fotky a skladujeme v něm osobní data. Přesto podceňujeme jejich zabezpečení. Podle posledního průzkumu společnosti Eset si aktualizaci operačního systému do svého chytrého telefonu bezprostředně po jejím vydání stáhla jen třetina uživatelů.

Článek

Telefon se v rostoucí míře používá například pro přístup k bankovnímu účtu. Třeba do České spořitelny chodí podle jejího mluvčího Filipa Hrubého přes internet 1,6 milionu lidí. Z toho 700 tisíc, tedy téměř polovina, výhradně skrze aplikaci v mobilu.

I když jde o jejich peníze, Češi si nepřipouštějí kybernetické hrozby – podceňují aktualizace svých elektronických zařízení, chytrého telefonu obzvlášť. Ačkoli bezpečnostní program má v počítači či notebooku 83 % uživatelů, v chytrém telefonu je to pouhých 45 %. Více než 80 % dotázaných se domnívá, že se nikdy nestali cílem kybernetického útoku. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro firmu Eset.

„Ve výzkumu nás překvapil velice nízký počet dotázaných, kteří připouštějí, že se stali terčem kybernetického útoku. Uvedlo to pouhých 8 % z celkového počtu,” říká technický ředitel Esetu Miroslav Dvořák. Dle jejich dat jsou přitom plošné útoky velice časté, a to napříč všemi platformami. „Vysvětlujeme si to tak, že uživatelé vnímají kybernetický útok rozdílným způsobem. Phishingový e-mail je často vnímám jen jako nevyžádaná pošta, nikoliv útok,“ vysvětluje Dvořák.

Aktualizaci operačního systému si do počítače nainstaluje bezprostředně po jejím vydání jen 41 % z nich. U chytrých telefonů je to pouhých 35 %. „Všichni tito uživatelé se vystavují kybernetickým hrozbám, na které už stihli výrobci zařízení a operačních systémů zareagovat,“ říká. „Aktualizace operačního systému jsou pro bezpečnost zařízení zásadní. V řadě případů totiž obsahují bezpečnostní opravy známých zranitelností,” doplnil. Podle něj by se aktualizace měly instalovat hned, jakmile jsou k dispozici.

Podle poradce České bankovní asociace Tomáše Hládka by všichni bez výjimky měli dodržovat alespoň tři zásadní pravidla. Tím prvním je mít všechna zařízení – a tedy i mobilní telefony – řádně zabezpečená kvalitním a aktualizovaným antivirovým programem. Zadruhé je potřeba mít silná hesla a pravidelně je měnit – ať už ta od zařízení, účtů, ale třeba i od karet. A zatřetí je nutné být na internetu stále v pozoru. Znamená to například neotevírat podezřelé e-maily a přílohy od neznámých adresátů,“ upozorňuje Hládek.

Svou domácí počítačovou síť si Češi snaží chránit alespoň heslem. Uvedlo to 69 % dotázaných. Na druhé straně 5 % domácích uživatelů heslo pro přístup do sítě nepoužívá. „Díky přístupu zabezpečenému heslem se k routeru nemůže připojit kdokoliv. Zabezpečení domácí sítě můžeme dále posílit výběrem takového zařízení, které výrobce podporuje po stránce bezpečnostních aktualizací po co nejdelší dobu,“ popisuje Dvořák.

Z výzkumu dále vyplynulo, že čtvrtina z nás sdílí svou domácí síť, ať už v rámci domácnosti (56 %), s návštěvou (34 %) či se sousedy (9 %). Na druhou stranu většina dotázaných (91 %) nemá přehled o aktivitě ve své síti a neví, kdo je reálně v síti připojený. A to i přesto, že na trhu existují bezpečnostní produkty, které toto umožňují.

Říjnového průzkumu se zúčastnilo 610 respondentů starších 15 let, šlo o reprezentativní vzorek populace dle základních sociodemografických proměnných.

Reklama

Doporučované