Hlavní obsah

Video: Colorado bojuje s největším požárem své historie

Bez komentáře: Colorado bojuje s největším požárem ve své historii. Silný vítr způsobil, že kouř putuje po celém státě. Kvůli masivním oblakům dýmu platí upozornění na zhoršenou kvalitu ovzduší.Video: @Weather_West, @CIRA_CSU, AP

 

Reklama

Spojené státy letos sužují silné lesní požáry. Oheň netrápí pouze západní pobřeží USA, ale pustoší i stát Colorado.

Článek

Požár Cameron Peak Fire vypukl v polovině srpna a spálil už rekordních 82 tisíc hektarů půdy, a překonal tak smutnou hranici sežehnuté plochy. Guvernér státu Jared Polis ho na svém Twitteru označil za největší požár v historii. Šíření ohně napomáhá suché počasí.

Do boje s plameny se zapojily stovky hasičů a víc jak 90 hasičských vozidel. Práci značně komplikuje místy těžce přístupný terén a hustý dým. Právě ten omezuje možnost využívat k boji s živlem letadla.

Silný vítr způsobil, že kouř putuje po celém státě. Kvůli masivním oblakům dýmu platí upozornění na zhoršenou kvalitu ovzduší.

Cameron Peak Fire je však jen jedním z požárů, se kterými hasiči v současné době bojují. O víkendu propukly další požáry v okrese Boulder County. Úřady už nařídily evakuaci 3 000 obyvatel z postižených oblastí.

Nové požáry přišly v nejméně vhodnou chvíli. Colorado jako zbytek Spojených států bojuje s koronavirem. Místní úřady proto přijímají preventivní opatření i v evakuačních centrech, aby nedošlo k dalšímu šíření nákazy. Epidemiologická opatření musí dodržovat i hasiči, což jim ztěžuje práci.

Požáry prozatím nejsou pod kontrolou. Meteorologové předpovídají pro nadcházející dny příznivější počasí, přesto jsou záchranáři skeptičtí. Odborníci odhadují, že by většina požárů mohla být pod kontrolou do 8. listopadu.

Reklama

Doporučované