Hlavní obsah

Virtuální na druhou. Galerie jede online a prodává jen jedničky a nuly

Foto: DSC Gallery

Návrh první galerie ve virtuálním prostoru u nás od architekta Michala Froňka.

Reklama

V sobotu otevřela první virtuální galerie v Česku, která vystavuje digitální umění. S výstavami v metaprostoru začala pražská DSC Gallery a už má první návštěvníky. Majitelka doufá, že se ke stejnému kroku odváží i další.

Článek

Galerie na monitoru ani trochu nekopíruje podobu kamenných výstavních prostor DSC Gallery. Grafikou spíš připomíná počítačovou hru Minecraft, jen se zde objevují i zaoblené tvary – například stromy okolo budovy nebo avatary návštěvníků.

Pokud se někdo rozhodne navštívit digitální výstavní síň, musí počítat s tím, že se v kyberprostoru bude odehrávat vše od vytvoření vlastní postavy přes návštěvu galerie až třeba po koupi obrazu. K návštěvě je potřeba mít účet na softwarové kryptoměnové peněžence Metamask, která umožňuje přístup k peněžence Ethereum. Založení postavy trvá necelých pět minut.

Na rozdíl od většiny hmatatelných galerií se do té virtuální neplatí vstupné a nic to nestojí ani umělce, kteří v ní chtějí vystavovat. „Pokud se ale jejich dílo prodá, část z ceny připadne galerii. Kolik, to už záleží na smlouvě mezi námi a umělcem,“ říká majitelka DSC Gallery Olga Trčková.

Virtuální DSC Gallery, na které nechybí stejný štít s názvem jako na té kamenné, má zatím přízemí a tři další patra. Kdybychom převedli rozlohu parcely na reálné míry, odpovídala by její velikost 16 metrům čtverečním.

„Máme ještě místo na to stavět několik metrů do výšky, takže chceme prostor rozšířit. Pokud se bude galerii dařit, přikoupíme ve virtuálním světě další pozemek,“ popisuje plány Trčková.

Béžové stěny virtuální galerie se občas pohybují horizontálně nebo vertikálně a budí tak dojem, že se části budovy rozkládají a opět dávají dohromady. Do pater se návštěvníkova postava dostane výtahem či po schodech, podlahu a stropy vytvořil architekt Michal Froněk jakoby ze skla, takže uživatel může vidět, co se děje v ostatních poschodích.

Zatím digitální galerie vystavuje 17 NFT děl od různých umělců, mezi nimiž jsou i Češi Jiří Černický a Jakub Matuška. „Každé tři měsíce chceme část obrazů obměňovat,“ doplňuje majitelka. NFT visí na virtuálních stěnách a jsou ohraničeny výrazným bílým rámem. Pokud by měl návštěvník brýle pro virtuální realitu, snadno nabude dojmu, že se nachází na běžné výstavě.

NFT dílo je možné rozkliknout a prohlédnout si ho i ve zvětšené podobě. Zároveň se uživateli zobrazí jméno autora, krátký popis díla a jeho cena v kryptoměně. Za toto umění je totiž možné zaplatit jen digitální měnou.

Cena jednoho NFT je zatím nastavena na 0,25 Etherea. „Podle aktuálního kurzu je to v přepočtu necelých 1000 dolarů (cca 21 400 Kč, pozn. red). Necháme mezinárodní trh, aby rozhodl, jak částka poroste,“ vysvětluje nízké počáteční ceny Trčková. Věří, že hodnotu NFT může zvednout právě jeho umístění v některé z virtuálních galerií. „Galerie je i garantem kvality. Nákup NFT, které uvedla dobrá galerie, bude právě to odlišení od milionů jiných NFT. Proto jejich hodnota poroste,“ myslí si.

Projekt je zatím v začátcích a jak se v tuzemsku ujme, ukáže čas. „Galerie ve virtuální realitě nese celou řadu výzev a bláznivého snění, společně se zamýšlíme nad tím, jak tento prostor definovat, jaké možnosti v něm nabídnout, jak to dál rozvíjet,“ říká Trčková. Pozemek ve virtuálním světě Decentraland koupili v březnu a po třech měsících stavění mají výstavní prostory hotové.

Trčková by si podle svých slov přála, aby v Česku vzniklo více digitálních galerií, které by NFT přiblížily veřejnosti. Konkurence se ale nebojí. „Čím více jich tady bude, tím líp,“ dodává.

Co je to NFT?

NFT (Non-fungible tokens) je originální digitální obsah. Dá se sice replikovat donekonečna, ale původní objekt je vždy jen jeden. NFT je založen na blockchainové technologii, díky které dostane kupec ochranu na vlastnictví originálu a jakékoli kopie díla budou bezcenné. Nový majitel dostane dílo ve formátu tak zvaného NFT tokenu, tedy jako obrázek, gif, nebo audio.

Hodnota digitálních děl se chová podobně jako u klasického umění. NFT lze také nově využít k ručení za úvěr.

První NFT vznikly v roce 2017, jejich přijetí a rozvoj ale urychlila pandemie. Trendu se přizpůsobují různé značky i umělci. NFT nemusí být jen ve formě obrazu, ale i hudby, počítačové hry či sběratelských předmětů.

Reklama

Doporučované