Hlavní obsah

Vláda odvolala šéfa NÚKIB Navrátila, který varoval před Huawei

Předseda vlády Andrej Babiš

Reklama

aktualizováno •

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost na sebe v posledním roce upozornil především varováním před výrobky čínských firem Huawei a ZTE.

Článek

Vláda odvolala ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušana Navrátila.

Premiér Andrej Babiš to zdůvodnil Navrátilovou nízkou odborností a nedostatečnými manažerskými a komunikačními schopnostmi. Nástupce vybere nová sedmičlenná komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb. Se dvěma místy se v ní počítá pro opozici. Dočasně NÚKIB povede statutární náměstek Jaroslav Šmíd.

„Vláda jednomyslně přistoupila k odvolání Ing. Navrátila z důvodu, že funkci ředitele NÚKIB nevykonával v požadované kvalitě a s potřebnou odborností a projevovaly se jeho nedostatečné manažerské a komunikační schopnosti, aby teto úřad dále rozvíjel“ uvedl Babiš.

V osobě Šmída bude podle premiéra zajištěna kontinuita práce úřadu. „Kyberbezpečnost je naše priorita, máme v plánu na ni vyhradit 112 miliard,“ dodal Babiš.

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

Odvolaný ředitel Navrátil nechtěl zveřejněné důvody jeho konce v úřadu v tuto chvíli komentovat.

„Mým hlavním zájmem je pokračování činnosti NÚKIB, který se za dobu svého fungování pod mým vedením – jak jako samostatný úřad, tak i dříve jako součást NBÚ – stal profesionálním a nestranným úřadem respektovaným nejen doma, ale prakticky po celém světě,“ uvedl.

Kabinet podle Babiše vyhlásí transparentní výběrové řízení a ustanoví komisi. Vláda do ní nominuje pět členů. Budou v ní šéfové zpravodajských služeb – ředitelé Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, Úřadu pro zahraniční styky a informace Marek Šimandl a Vojenského zpravodajství Jan Beroun. Dále kabinet nominuje vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurillu a odborného náměstka ministerstva vnitra Jiřího Nováčka. O nominacích opozice má jednat s představiteli stran ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), uvedl Babiš.

Rok od varování před Huawei

Odvolání přišlo přesně rok poté, co úřad varoval před čínskými technologiemi. Navrátil kritizoval i málo peněz pro svůj úřad. V létě čelil také podezření, že předal senátorům utajované informace.

Navrátil byl na pondělním jednání vlády přítomen. Při odchodu se k věci nechtěl vyjadřovat. „Bez komentáře. Pokud to bude nutné, tak se k tomu vyjádřím. Pravděpodobně ještě dnes,” řekl pro Seznam Zprávy.

Foto: ČTK/Šálek Václav, ČTK

Dušan Navrátil

Nového šéfa úřadu vybere nová sedmičlenná komise obsazená mimo jiné šéfy zpravodajských služeb. Se dvěma místy v ní počítá pro opozici. Dočasně NÚKIB povede statutární náměstek Jaroslav Šmíd.

„Nezpochybňujeme odkaz pana Navrátila, ale bylo potřeba, aby úřad dostal nový impulz a to bohužel pan ředitel nebyl,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček.

Spory kvůli Huawei

NÚKIB na přelomu roku varoval před využitím technologií čínských firem Huawei a ZTE v kritické infrastruktuře. Huawei je přitom jedním z hlavních dodavatelů technologií pro nové mobilní sítě 5G, které mají začít operátoři budovat v Česku od příštího roku.

Premiérovi Andreji Babišovi tehdy vadilo, že úřad varování vydal, aniž zároveň předložil analýzu dopadů varování na státní tendry.

NÚKIB funguje od srpna 2017, vyčlenil se z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), odkud převzal agendu kybernetické bezpečnosti a část zaměstnanců.

Mezi činnosti vyčleněné z NBÚ patří například ochrana utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech, kryptografická ochrana a neveřejná služba v rámci družicového systému Galileo.

Zabývá se také přípravou legislativy implementací příslušných evropských směrnic do českého právního řádu. Rozpočet pro letošní rok počítá s 352,5 milionu korun. Úřad sídlí v Brně.

Reklama

Doporučované