Hlavní obsah

Vláda zpřísnila opatření kvůli koronaviru. Na veřejnosti nejvýše ve dvou

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Aby se co nejvíce zabránilo komunitnímu přenosu koronaviru, mají lidé omezit svůj volný pohyb na veřejnosti. Novým výnosem ministra zdravotnictví se venku nemají tvořit větší než dvoučlenné skupinky.

Reklama

Život v Česku se kvůli šíření koronaviru řídí řadou mimořádných opatření. Včetně toho, které omezuje volný pohyb lidí. Vláda do něj nově přidala několik bodů.

Článek

Zákaz volného pohybu osob vláda vydala 16. března. S výjimkou cest do zaměstnání, do zdravotnických zařízení, za rodinou a dalších několika výjimek se lidé mají pohybu na veřejnosti vyhýbat.

Nově Ministerstvo zdravotnictví opatření rozšířilo, a to s účinností od úterý až do 1. dubna.

Podle dokumentu na webu nařizuje kromě už dříve zavedeného také „pobývat na veřejně dostupných místech nejvýše v počtu dvou osob, s výjimkou členů domácnosti, výkonu povolání, podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti a účasti na pohřbu“.

Lidé zároveň mají při kontaktu s ostatními zachovávat odstup nejméně dva metry, pokud je to možné.

Už nyní se takový pokyn objevuje například v některých obchodech s potravinami.

Cílem změn, které navazují na dříve přijatá usnesení vlády, je snaha o dočasné maximální omezení sociálních kontaktů mezi lidmi, aby se co nejvíce zabránilo komunitnímu přenesení infekce.

Původní zákaz platil od pondělí 16. března do úterý 24. března do 06:00.

Opatření se přitom od počátku nevztahuje například na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými, cesty k obstarávání základních životních potřeb, do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo na dobrovolnickou a sousedskou pomoc.

Česko bylo po Itálii, Španělsku a Rakousku čtvrtou evropskou zemí, která přistoupila kvůli koronaviru k omezení pohybu obyvatel. Opatření o několik dní později doplnil zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst. Povinnost nosit mimo bydliště respirátor, roušku, ústenku, šátek nebo šálu schválila vláda minulou středu středu.

Úřady před uplynulým víkendem rovněž důrazně doporučily lidem zákaz volného pohybu dodržovat a omezit návštěvy chat a chalup. Pokud byla jejich cesta nezbytná, měli se zdržovat ve své vlastní skupině a nevycházet mezi místní obyvatele.

Zpřísněné podmínky nově platí i pro takzvané pendlery, kteří jezdí za hranice kvůli práci. Pokud chtějí od čtvrtka nadále pracovat v Německu a Rakousku, mají si tam zajistit podle rozhodnutí kabinetu ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny. Po návratu budou pendleři muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

Česko mělo ke středečnímu ránu 1497 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, deset lidí se z nemoci COVID-19 vyléčilo a pět pacientů zemřelo. Během úterý přibylo 185 nových případů, což je druhý největší denní nárůst. Laboratoře ale v úterý také otestovaly zatím nejvíce lidí, téměř 3000. Celkem bylo testováno 22 600 lidí.

Reklama

Doporučované