Hlavní obsah

Vojáci dostali další úkol. Pomoct Blatnému s komunikací

Foto: Armáda ČR

Ilustrační obrázek.

Reklama

Vojáci pomáhají, kde se dá. V nemocnicích, v domovech pro seniory nebo v odběrových centrech. Své odborníky vyslala ale armáda také na Ministerstvo zdravotnictví, kde pomáhají s komunikací.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví je už více než rok nejsledovanějším resortem v Česku kvůli pandemii koronaviru. To se samozřejmě podepsalo i na komunikaci. Tiskový odbor musí denně řešit desítky, možná stovky dotazů novinářů, zajišťovat mediální výstupy ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a do toho řešit krizovou komunikaci.

Resort ministra zdravotnictví Jana Blatného stále nemá vedoucího odboru komunikace. Ve výběrovém řízení naposledy uspěl bývalý novinář a mluvčí Evžen Staněk. Kariérní výzvu si ale rozmyslel, a místo je tak stále neobsazené.

Ministerstvo zdravotnictví si ale nemusí vystačit pouze s vlastními lidmi, s komunikací totiž pomáhají vojáci. A to už delší dobu. Podle zjištění Seznam Zpráv od března na resortu pomáhají vojenští experti i s krizovou komunikací.

„Noví vojáci přišli začátkem března, mají pomoci s krizovou komunikací. Jsou tu vojáci v řádu jednotek, jak dlouho tu budou, zatím není jasné,“ popsal Seznam Zprávám důvěryhodný zdroj z Ministerstva zdravotnictví.

Podle informací Seznam Zpráv mají vojáci pomáhat například s komunikační strategií.

Generální štáb Armády České republiky potvrdil, že vojáci Ministerstvu zdravotnictví pomáhají, podrobnosti o počtu vojáků, nebo z jakých jsou jednotek, ale štáb nesdělil.

„Armáda dlouhodobě podporuje Ministerstvo zdravotnictví různými specialisty v rámci Integrovaného centrálního řídícího týmu Chytré karantény. Součástí jejich pomoci je také analýza mediálního prostředí,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Seznam Zprávy se ptaly také Ministerstva zdravotnictví, zda může potvrdit, že vojáci pomáhají i s krizovou komunikací a z jakých složek armády vojáci přišli. Resort pouze v obecné rovině potvrdil, že vojáci pomáhají s komunikací. „Prací zástupců Armády České republiky je i analýza mediálního prostředí, jež je součástí komunikace jako takové,“ uvedla bez podrobností mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Podle expertky na komunikaci Denisy Hejlové je výpomoc ze strany vojáků dobrý krok, protože se využívají síly v rámci státu. Podle Hejlové měla vláda komunikaci kvůli pandemii řídit už dávno centrálně a jiným způsobem. Pomoc vojáků podle ní nebude stačit.

,,Dostačující to určitě není, jak říkal už bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula v říjnu, komunikace je jedním z těch opravdu klíčových problémů vlády. Vláda měla sestavit nějaký ústřední komunikační tým, už minimálně když ne na jaře, tak na podzim. Je určitě dobře, že se na tom pracuje, ale mělo to být už před půlrokem,“ uvedla Hejlová, která vede katedru marketingové komunikace na FSV UK.

Někdejší šéf vojenské rozvědky a bezpečnostní analytik Andor Šándor v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že armáda jako taková je krizová organizace a že samozřejmě disponuje experty na krizovou komunikaci.

,,Má svůj tiskový odbor, má svoje lidi, kteří se zabývají krizovou komunikací, do jaké míry musí pomáhat Ministerstvu zdravotnictví, to já neumím posoudit, ale po mém soudu je samozřejmě dobře, když armáda umí pomoci. Na druhou stranu je tristní, když Ministerstvo zdravotnictví není samo schopno komunikovat ještě po roce pandemie covidu,“ komentuje nasazení vojáků u ministra zdravotnictví Andor Šándor.

Reklama

Doporučované