Hlavní obsah

Jsem pro povinné očkování zdravotníků i učitelů, říká Vojtěchova náměstkyně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Současná epidemická situace? Minulý rok nehrozí, ale nevakcinovaných je pořad moc, říká náměstkyně ministra zdravotnictví (ilustrační foto.)

Reklama

Článek

V Česku se rychle horší epidemiologická situace. Nakažených novým typem koronaviru přibývá raketovým tempem a statistici resortu zdravotnictví odhadují, že se během tohoto týdne vše ještě významně zhorší. Je z toho cesta ven?

Hostem Ptám se já byla náměstkyně ministra zdravotnictví a lékařka Martina Koziar Vašáková.

Podle ředitele Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku Ladislava Duška hrozí, že se v nemocnicích brzy ocitne až tři tisíce lidí. Z toho dvakrát tolik, než je dnes na jednotkách intenzivní péče. Experti i politici se shodují, že země platí daň za nízkou proočkovanost populace. „My jsme někde na pomezí mezi uvědomělejším Západem a Východem, Balkánem, který více žije předsudky a chytá se každé neověřeného pseudoodborného tvrzení,“ komentuje přístup Čechů k očkování Vašáková a dodává, že pro úspěšný boj s variantou delta je nutná 80% proočkovanost.

Náměstkyně ministra zdravotnictví dokonce souhlasí se slovy šéfa Motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, že kdo není očkovaný a je mu víc než 65 let, měl by si rovnou sbalit věci, protože se hospitalizaci nevyhne. „Je to velmi drsné tvrzení, ale velmi pravděpodobné. Je velmi optimistické tvrdit, že stráví Vánoce jenom na kyslíku, možná budou ještě dříve v nemocnicích a na výraznější podpoře dechových funkcí,“ varuje lékařka a dodává, že za starší osoby dělají často rozhodnutí rodiny, které očkování odmítají.

Pomohlo by tedy zavést očkování povinně? Pokud by stát chtěl opravdu chránit nejzranitelnější skupiny, měl by podle Vašákové přinejmenším uvažovat o očkování u zdravotníků, pracovníků v sociálních službách a učitelů. „Řada ‚starých demokracií‘ toto učinila, někde dostali neočkovaní zdravotníci neplacené volno, v USA zase dostali někteří výpověď. Každý stát se s tím pere, jak umí,“ vysvětlila.

A restrikce proti lidem odmítajícím vakcínu plánují i sousední státy, jako Německo nebo Rakousko. Například sousední spolková země Sasko se jim chystá zakázat vstup na místa hromadného setkávání, ať jsou to kina, restaurace, nebo sportoviště.

Podle Vašákové by se ale Česko mělo soustředit převážně na pozitivní motivaci. Vliv podle ní bude mít i nově zavedené zpoplatnění preventivních testů. Nesouhlasí přitom, že je zrušení proplácení testů chybou: „Virus je teď všude a testy ho do kouta nezaženeme.“

A uvažovat nad uzavřením ekonomiky podle náměstkyně ministra také není na místě: „Lockdowny by nikam nevedly. Základním parametrem není, kolik máme infikovaných, ale kolik máme zranitelných a kolik lidí je v nemocnicích. I komise pro kontrolu infekčních nemocí už říká: Pojďme se ke covidu chovat jako k jiným infekčním nemocím. Lečme nemocné, vyhledávejme je a dávejme důraz na prevenci – buďme všichni očkováni a dodržujme pravidla,“ dodala s tím, že virus zastavit jednoduše nejde: „Nejde to, než abychom se všichni jako jedinci uzavřeli do své krabičky. A já si opravdu nemyslím, že bychom měli dělat další lockdown.“

Jak zpomalit rychle se šířící nákazu? A jakou vinu na tom nese vláda?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci.

Ptám se já, Marie Bastlová

Podcast Marie Bastlové. Hard talk rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované