Hlavní obsah

Jak se strany, hnutí nebo koalice dostanou do Poslanecké sněmovny?

Foto: Profimedia.cz

Poslanecká sněmovna České republiky.

Reklama

Kolik procent musí v říjnových volbách získat strany, hnutí či koalice, aby se dostaly do Poslanecké sněmovny? A jak změnil nový volební zákon přepočet hlasů na mandáty?

Článek

Nový volební zákon přinesl změny v systému voleb do Poslanecké sněmovny. Změnil se přepočet hlasů na mandáty i volební klauzule, která určuje procentuální zisk hlasů, který je nutný pro stranu, hnutí či koalici, pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Poslanecká sněmovna a trvání mandátu

Poslanecká sněmovna je jednou ze dvou komor Parlamentu České republiky. Jedná se o dolní komoru Parlamentu, Senát označujeme jako horní komoru. V Poslanecké sněmovně sedí 200 poslanců. Doba mandátu, tedy doba vykonávání činnosti poslance, jsou 4 roky.

Volby do Poslanecké sněmovny probíhají každé čtyři roky, volby vyhlašuje prezident republiky. Ty nejbližší se uskuteční v pátek 8. října a sobotu 9. října 2021.

Více o fungování Poslanecké sněmovny ČR zde:

Jak se strany, hnutí či koalice dostanou do Sněmovny?

Na počátku rozdělování mandátů je volební klauzule, která stanovuje procentuální podíl hlasů, jenž musí subjekt získat, aby měl nárok na zastoupení v Poslanecké sněmovně. Pro stranu nebo hnutí je stanovena hranice 5 %, pro dvoučlenné koalice 8 %, pro vícečlenné 11 %.

Změna procent pro vstup do Poslanecké sněmovny

Strana, hnutí, koaliceDříveDnes
Strana nebo hnutí5 %5 %
Dvoučlenné koalice10 %8 %
Tříčlenné koalice15 %11 %
Vícečlenné koalice20 %11 %

Voliči si budou poslance vybírat ve 14 krajích jako doposud. Rozdělení mandátů se uskuteční ve dvou skrutiniích, tedy dvoukolově. Nejdříve mezi volební uskupení, která se do Sněmovny dostala, rozdělí Český statistický úřad mandáty v krajích. Udělá tak s pomocí takzvané Imperialiho kvóty. Součet hlasů pro úspěšné strany se vydělí počtem krajských mandátů zvýšeným o dva, přičemž strany obdrží poslance podle svého výsledku v kraji.

Zbylé nerozdělené mandáty se pak na celostátní úrovni přidělí ve druhém kole pomocí takzvané Hagenbach-Bischoffovy kvóty. Volební uskupení je postupně získají v těch krajích, kde jim zůstalo nejvíce hlasů. Obsazení mandátu konkrétním kandidátem je pak závislé na kandidátní listině dané strany v příslušném kraji a na přednostních hlasech.

Metody pro přepočet hlasů na mandáty, včetně příkladů, naleznete podrobně na webu Českého statistického úřadu.

Jaké koalice kandidují a kolik potřebují získat procent?

Ve volbách do Poslanecké sněmovny, které se uskuteční letos v říjnu, kandidují dvě koalice. První je trojčlenná koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL jako volební koalice SPOLU. Druhou v tomto případě dvoučlennou koalicí jsou Piráti a STAN ve spolupráci jako volební koalice Piráti a STAN.

Úkolem koalice SPOLU je tedy získat 11 % hlasů voličů, protože se jedná o trojkoalici. Na druhé straně volební dvoučlenná koalice Piráti a STAN musí získat alespoň 8 % hlasů.

Reklama

Doporučované