Hlavní obsah

Rusové chřestí zbraněmi. Jsou nebezpečím pro Česko? Ptáme se budoucího premiéra

Foto: Profimedia.cz

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Jaký by byl vztah Česka k Rusku a jak by vypadal tendr na Dukovany, kdyby vládl Ivan Bartoš, Petr Fiala nebo Robert Šlachta? Zeptali jsme se.

Článek

Zatímco ruská vojska brousí kolem hranic s Ukrajinou a atmosféra na Východě houstne, v Česku se rozpoutala politická bitva o to, jestli přizvat Rusy do tendru na stavbu reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany.

Ačkoli před účastí ruského Rosatomu dlouhodobě varují tajné služby, ministr průmyslu Karel Havlíček ho chce oslovit v rámci předběžného dotazování. Proti je opozice a překvapení neskrývá ani šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Razantně proti Havlíčkovu plánu vystoupil také vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl. A obratem byl odvolán z funkce.

Vláda se snaží uklidnit emoce tím, že samotné vypsání tendru nechá až na příštím premiérovi. Zeptali jsme se proto politiků, z nichž jeden na podzim dostane tuto otázku na stůl, jestli v současné situaci považují Rusko za bezpečnostní hrozbu pro stát.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům. V tomto kole jsme si vybrali Jana Hamáčka, jehož ČSSD je druhou vládní stranou. A také Roberta Šlachtu, jehož vznikající hnutí Přísaha je pro Čechy zatím programově záhadou. Předchozí díl najdete ZDE.

Považujete Rusko za bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku a proč?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Co se týká výstavby nového bloku Dukovan, Rusko i Čína jsou pro naši zemi zcela prokazatelně bezpečnostním rizikem. Proti jejich zapojení do tendru se postavili všichni hlavní experti v oblasti bezpečnosti, ať už jde o BIS, zpravodajce, či NÚKIB. Při výběru dodavatele je nutné myslet na to, že bude naším strategickým partnerem pro provoz na dalších 80 let. Je proto nutné vybrat opravdu spolehlivý subjekt – stabilní dodávky elektřiny jsou klíčové pro každou naši domácnost či firmu. Energetické zajištění Česka by navíc nemělo být závislé z velké části na jedné konkrétní zemi, Rusko už je přitom naším hlavním dodavatelem zemního plynu.

Andrej Babiš, předseda ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Ano, současné Rusko je pro nás bezpečnostní hrozba. Upozorňují nás na to naše zpravodajské služby a varuje nás naše historická zkušenost. Rusko se dlouhodobě snaží posílit působení ve střední Evropě, ale to jde proti našim národním zájmům. Bylo by pošetilé a nebezpečné pustit ruské firmy k dostavbě Dukovan, ruský vliv na naši strategickou infrastrukturu by byl velkým bezpečnostním rizikem. Rusko má imperiální sklony, jeho sílu nelze podcenit. ČR je chráněna svou příslušností k Západu, členstvím v NATO a EU. Svoji svobodu a suverenitu jsme nezískali lehce, neoslabujme je tím, že budeme ustupovat cizím zájmům a hazardovat se svou bezpečností.

Jan Hamáček, předseda ČSSD

Rusko je v této souvislosti velmi propírané téma. Co se týče Dukovan, řešíme je na vládě, na můj popud se sešla Bezpečnostní rada státu. Využíváme informace od tajných služeb a v případě tak zásadní zakázky je namístě obezřetnost, ale to platí nejen pro Rusko. Stát musí udržet kontrolu nad bezpečnostními a technickými parametry tendru, ve kterém je stát 100% investorem. Konečné rozhodnutí v případě Dukovan však bude mít v rukou až příští vláda.

Robert Šlachta, předseda Přísahy

Ano, Rusko je hrozba, stejně jako ostatní velké státy a mocnosti. A je to logické, hájí si své zájmy a tak k tomu musíme také přistupovat. V otázce jaderné elektrárny Dukovany bych se řídil doporučením tajných služeb. Je to jejich úloha a zodpovědnost analyzovat a vyhodnocovat bezpečnostní rizika pro Českou republiku. Hnutí Přísaha podporuje dostavbu jaderné elektrárny Dukovany. Preferujeme na dostavbu partnera, který nám svojí geopolitickou spolehlivostí zajistí co největší míru energetické soběstačnosti. Je pro mě důležité, abychom kdykoliv měli právní dovolání a aby podepsané smlouvy skutečně platily a byly vymahatelné.

V předchozím díle jsme se ptali, jak by kandidáti na premiéra uvolnili život v Česku. Jejich odpovědi najdete zde:

Reklama

Doporučované