Hlavní obsah

Bez roušek a zavřených okresů. Jaké by bylo pondělí, kdyby vládl Okamura či Fiala

Foto: Seznam Zprávy

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Jak by se od pondělí změnil život Čechů, kdyby premiérem byl Ivan Bartoš, Petr Fiala nebo Tomio Okamura? Zeptali jsme se.

Článek

Vydržte ještě tři týdny, řekl před třemi týdny premiér Andrej Babiš a vyhlásil přísná opatření. Lidé nemohou cestovat mezi okresy, uzavřely se školky i zbytek škol, uvnitř se musí nosit respirátory, venku roušky.

A navzdory původním prohlášením se na tom ani po třech týdnech mnoho nezmění. Vláda ve čtvrtek oznámila, že uvolní jen drobnosti. Od pondělí například budeme moci na procházku po celém okrese, nikoli jen v okolí bydliště.

Ochota dodržovat opatření mezi lidmi klesá a na přísnosti opatření se zcela neshodnou ani členové vlády. Část jich například tento týden zvažovala, aby lidé mohli odjet alespoň na vlastní chalupy. Zeptali jsme se proto politiků, kteří po podzimních volbách usilují o post premiéra, jak by od pondělí uvolnili Česko oni.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spouští velkou volební anketu „Otázka pro příštího premiéra“. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem - na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům. V prvním kole jsme si vybrali Tomia Okamuru, jehož SPD je v posledních předvolebních průzkumech čtvrtá. A Jana Hamáčka, jehož ČSSD je druhou vládní stranou.

V neděli uplynou tři týdny, na které byl původně vyhlášen současný „lockdown“. Jaká opatření byste jako premiér od pondělí uvolnil, nebo naopak zpřísnil?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Premiér nemá rozhodnutí činit sám, ale ve spolupráci s odborníky a na základě důkladných analýz. Tím bych se řídil. Pokud mají opatření pomoci v boji s pandemií a lidé je mají dodržovat, musí vycházet z dat, expertiz a být vyhodnocována jejich efektivita. Neúčinná pravidla je třeba zrušit, ne jimi šikanovat vyčerpanou veřejnost. O všem je třeba zároveň s lidmi srozumitelně komunikovat. Proto vládu tlačíme, aby nám relevantní data dodala. Již se ukázala nesmyslnost u omezení vycházení do přírody jen na území obce, na což Piráti upozorňovali. Sporná je třeba i povinnost nosit roušku v zastavěné oblasti, když nejsou kolem další lidé.

Andrej Babiš, předseda ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice SPOLU

Zrušme zákaz pohybu mezi okresy. Opatření nepřineslo snížení mobility, z jednání s epidemiology nemám pocit, že by mělo význam, a tisíce vojáků, kteří jsou na hranicích okresů, by raději měli pomáhat jinde, třeba v nemocnicích. Odpovědný premiér měl během uplynulých tří týdnů udělat nejméně dvě věci: zajistit rychlé očkování učitelů a rizikových skupin a přijít s plánem, jak postupovat dál, který jsme my předložili minulý týden. Jasný plán toho, co přijde, založený na datech, je prvním předpokladem pro to, aby lidé měli naději, dodržovali opatření a podařilo se nám snižovat čísla tak, abychom se mohli postupně vracet k normálnímu životu.

Tomio Okamura, předseda SPD

Zrušil bych nouzový stav a zacílil na ochranu ohrožených skupin obyvatel. Zároveň bych zrušil katastrální omezení pohybu, nošení roušek venku, uvolnil bych maloobchod a služby a podpořil postupný návrat dětí do škol - to vše při dodržování základních opatření. Zajistil bych také kvalitní testovací sady pro dobrovolné testování občanů, dostatek vakcín a jejich výběr pro dobrovolné očkování - a to nehledě na to, odkud jsou, jelikož jediným kritériem musí být bezpečnost, nikoli původ.

Jan Hamáček, předseda ČSSD

Ve chvíli, kdy je v nemocnicích téměř 9000 pacientů, každodenně přibývá přes 10 000 nově nakažených a naši zdravotníci jsou už dlouho na hraně svých sil, není rozvolnění namístě. Po celou dobu říkám to samé, rychlé rozvolnění je cesta do pekla a vždy se ukázalo, že je to pravda. Dokud neklesnou počty pacientů v nemocnicích, povede rozvolnění dříve či později opět k nárůstu nemocných a epidemie nabere na síle. Od začátku mi jde o to, abychom předešli zbytečným úmrtím, restrikcemi chráníme životy lidí. I mě už omezení štvou, ale pro mě jsou lidé na prvním místě. Ještě to prosím chvíli vydržme a očkujme se.

Reklama

Doporučované